Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

SPD pedál és SPD cipő választás 2019: előnyök, hátrányok, típusok, használat

2019.03.27 16:42

Ebben a cikkben összeszedtük mindazokat az információkat az SPD pedál és SPD cipő kérdése kapcsán, amelyet tudni érdemes akár az első vásárlás előtt állsz, akár egy típusváltáson gondolkozol.


Megmutatjuk hogyan válassz SPD cipőt és pedált

 

Melyik a legjobb SPD pedál és SPD cipő választás 2019-ben? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Milyen típusok léteznek és hogyan kell használni? Számos kérdés merül fel amikor valaki ilyen speciális pedál vásárláson töri a fejét.  A megfelelő pedál kiválasztásánál a lényeg a részletekben rejlik, ugyanis a célnak megfelelő  választás és pontos beállítás nem csak hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi a kerékpározást, hanem új élményt is jelent: eggyé válsz a géppel egy tökéletes erőművet alkotva.

 

Az SPD pedál előnyei

 

  • Teljesítmény többlet: tekerés közben nem csak lefelé tudod nyomni a pedálokat, hanem felfelé húzni is, ami jelentősen növeli a teljesítményt. Akár kisebb emelkedőkön is észrevehető ez a teljesítmény többlet. Ha ráadásul a nyeregből kiállva tekersz - amit emelkedőkön szinte mindenki szokott alkalmazni - akkor a pedálokon a nyomás-húzás párosítást szinte odafigyelés nélkül, könnyen tudod alkalmazni. Terepen olyan érzés, mintha 4X4-be kapcsolnád a lábaidat, hiszen a teljes tekerési kör alatt hajtóerőt fejtenek ki. Persze ha csak szép lassan, komótosan tekersz tökéletesen sík terepen, mindvégig ugyanabban az üléspozícióban, akkor nem fogod érezni a teljesítménytöbbletet.

 

  • Könnyebb akadályvétel: legyen szó akár egy útpadkáról vagy az erdőben egy vaskosabb faágról, esetleg gödörről, kisebb kövekről, az SPD pedállal könnyebben és biztonságosabban átjutsz ezeken az akadályokon. Hogyan? Míg a kezeiddel a kormányt meghúzva fel tudod emelni a kerékpár elejét, addig az SPD pedállal a lábaid segítségével meg tudod emelni a kerékpár hátulját. A helyes technika elsajátításával rengeteg energiát megspórolsz, ugyanis ilyen helyzetekben nem kell megállni és áttolni az akadályon a bringát. 

 

  • Tökéletes lábpozíció: Az optimális teljesítményhez nem mindegy, hogy a talpad melyik részével nyomod a pedált. Az SPD pedál és cipő úgy van kialakítva, hogy mindig a legoptimálisabb ponton keresztül fejtesz ki erőt. Az SPD cipőket ráadásul úgy tervezték, hogy a nyomást az egész talp fejti ki, nem csak a lábfej. Ez kíméli az ízületeket és az izmokat is. Az SPD pedál rugó erősségének beállításától függően, csak bizonyos mértékű boka elfordulásnál vagy húzóerőnél old ki. Így van lehetőség, hogy a bokád kis mértékben ugyan, de szabadon mozoghasson tekerés közben.

 

  • Stabilitás: Aki bringázott már terepen, azzal bizonyára megesett, hogy lecsúszott a lába a pedálról. Ez igen balesetveszélyes is lehet, főleg ha épp egy domboldalról ereszkedsz le. Az SPD pedál erősségétől függően a lábad stabilan a pedálokon marad és csak kritikus helyzetekben old ki. Így azokban a helyzetekben, amikor amúgyis koncentrálni kell a kormányzásra, fékezésre és testsúly helyezésre, legalább a pedálokra nem kell odafigyelni.
Az SPD pedál hátrányai
  • Plusz cipő kell a tekeréshez: ha nem olyan SPD pedált használsz, amelyiknek csak az egyik oldala SPD, a másik oldalon bármilyen cipővel kényelmesen használható. 
    
  • Nehezebb sétálni SPD cipőben: Ezt inkább úgy pontosítanám, hogy vannak olyan SPD cipő modellek, amelyekben nehezebb sétálni. Szerencsére a gyártók is felismerték, hogy aki kerékpározik, az néha gyalogol is, ezért mostanra már igen széles palettáról választhatsz cipőt a felhasználás jellegének megfelelően.
SPD pedál típusok

Először is nézzük a kifejezéseket, hogy könnyen eligazodj a boltban:

 

  • SPD - Shimano Pedalling Dynamics szavak kezdőbetűiből kialakult rövidítés. Az SPD rendszernek két eleme van: a cipőn lévő stopli és a pedálon lévő rögzítő/gyorskioldó. Az SPD úgy működik, hogy a cipőn lévő stoplival rálépsz a pedál megfelelő részére, ami “bepattan” a pedál rögzítő szerkezetébe. Innentől vagy erős felfelé irányuló rántással vagy a boka elfordításával lehet kioldani a szerkezetet és lelépni a pedálról. Mindenképpen gyakorlást igényel a használata, de könnyen meg lehet szokni.

   Az SPD rövidítést tehát magát a technológiát jelöli, azaz hogy egy pedál vagy cipő rendelkezik-e SPD opcióval. Ha tehát azt hallod, hogy SPD pedál vagy SPD cipő, akkor nem egy márkára kell gondolni, hanem hogy a pedál vagy cipő SPD rendszerű-e. 

   Több gyártó is készít SPD rendszerű pedálokat és cipőket, a választék óriási. Az SPD-t főleg a mountain bike-oknál használjuk.

 

  • SPD-SL: az SPD rendszeren belül a kifejezetten országúti bringákra tervezett technológia. A működési elve megegyezik az SPD-vel, viszont a stopli nagyobb, ezáltal stabilabb és az SPD 2 rögzítési pontjával szemben 3 ponton rögzített.

 

  • LOOK: a Look rendszerű pedál és stopli lényegében megegyezik az SPD-SL rendszerrel, de ezt nem a Shimano, hanem a Look cég fejlesztette ki.

 

  • CLICK-R: szintén az SPD egyik fajtája, melynek jellemzője a komfortosság, ugyanis az SPD-hez képest kisebb erőkifejtés a be és kilépéshez, illetve kisebb boka elfordulásra is kioldható a kötés. A Click-R rendszerű cipőknek a talpa ezért nem olyan merev, mint a hagyományos SPD, komfortosabb benne a sétálás.

 

  • Stopli: az spd cipők talpán 2 vagy 3 csavarral felfogatott kis patent rész, ez kapcsolódik a pedálhoz

 

  • Taposó/Taposókeret: ha az SPD pedált hagyományos cipővel használod, akkor egyrészt kényelmetlen lesz a kis felület miatt, másrészt a hagyományos cipő puhább talpát gyorsan kikoptatja az SPD. Ekkor jön jól a taposó keret, ami lényegében egy olyan darab tömör alu vagy kemény műanyag felület, aminek az alsó részében egy stopli található. Ezt bepattintva az SPD pedálba máris egy olyan felületet kapsz, amit hagyományos cipővel is könnyen lehet hajtani. Ha pedig újra az SPD cipőddel szeretnéd használni, csak kipattintod a taposót.
SPD cipő típusok

 

Ahogy az SPD pedáloknál is, úgy az SPD cipőknél megvannak felhasználási területenként az egyes modellek közötti különbségek. Komoly terepkerékpározáshoz inkább a rücskösebb talpú SPD cipők, országúti bringázáshoz az áramvonalasabb, simább talpú SPD cipők ajánlottak. Ezeken belül is vannak sportosabbak és komfortosabbak, attól függően, hogy milyen arányban akarsz sétálni és tekerni.

 

 
Terméknév Kategória (országút, mtb, túra, trekking, fitness) Gyaloglás komfort (1-5) Tekerés komfort (1-5)
Shimano CW41 CLICK'R NŐI trekking 5 3
CIPŐ CLICK'R SHIMANO NŐI CW41 trekking 5 3
CIPŐ CLICK'R TOURING FÉRFI SHIMANO CT500 FEKETE 48 trekking 5 3
CIPŐ MTB FÉRFI SHIMANO ME200 mtb 3 5
CIPŐ MTB FÉRFI SHIMANO ME200 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO AM5 mtb 5 3
CIPŐ MTB SHIMANO FÉRFI M089 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO M123 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO M162 TRAIL mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO ME5 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO NŐI WM64 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO SHWM63 2014 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO SHWM63 2014 mtb 3 5
CIPŐ MTB SHIMANO WM51 mtb 3 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO NŐI WR35 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO R088 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO R088 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO R088 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO R107 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ORSZÁGÚTI SHIMANO SHR260 CUSTOM FIT országúti,fitness 1 5
CIPŐ ROAD SHIMANO FÉRFI RP3 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ROAD FÉRFI SHIMANO RP100 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ROAD FÉRFI SHIMANO RP501 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ROAD SHIMANO NŐI RP2 országúti,fitness 1 5
CIPŐ ROAD SHIMANO NŐI RP2 országúti,fitness 1 5
CIPŐ TREKKING SHIMANO MT5 mtb,túra 5 5
CIPŐ TREKKING CLICK'R SHIMANO FÉRFI CT46 trekking 5 4
CIPŐ TREKKING SHIMANO CT41 trekking 5 4
CIPŐ TREKKING SHIMANO CW40 NŐI trekking,túra 5 4
CIPŐ TREKKING SHIMANO MT3 mtb,túra 5 5
CIPŐ TREKKING SHIMANO MT3 mtb,túra 5 5
CIPŐ TÚRA SHIMANO MT33L mtb,túra 4 4
CIPŐ TÚRA SHIMANO MT34 mtb,túra 5 5
CIPŐ TÚRA SHIMANO MT34 mtb,túra 5 5
CIPŐ TÚRA SHIMANO MT34 mtb,túra 5 5
CIPŐ TÚRA SHIMANO MT42 mtb,túra 4 4

 

Milyen méretet válasszunk?

A Shimano SPD cipő mérettáblázat segítségével könnyen kiválaszthatod a szükséges méretet. Arra figyelj, hogy a lábfejed formájától függően az európai méret szerint 0.5-1.5 számmal nagyobbat is választhatsz. 


Shimano által kiadott hivatalos cipőméret táblázat SPD cipő választáshoz