Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Összteleszkópos bicikli – igen vagy nem?

2019.06.18 09:40

A mai kerékpár kínálat rendkívül széles. Ezért nézelődés és vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy alapvetően mire és milyen terepen fogod használni a biciklidet. Ez ugyanis nagyban leszűkíti a lehetőségeket, és sokkal gyorsabban és könnyebben megtalálod az igényeidnek megfelelő és legideálisabb kerékpárt.

Ha még egyáltalán nem is találkoztál ezzel a kifejezéssel, akkor egy kis gyors segítség: az összteleszkópos biciklik olyan kerékpárok, amelyeknek nem csak a villája és egyben az első kereke képes rugózni, hanem vele együtt a hátsó kereke is. Ezáltal a kerékpár mindkét kerekével képes követni a talaj esetleges egyenetlenségeit, így jóval kényelmesebb, és sokkal jobb a fékezőereje és hatékonysága is. Ha netán azt a kifejezést hallod, hogy össztelós kerékpár, akkor se ijedj meg, ez az összteleszkóposnak a becézése.​

A mai kerékpár kínálat rendkívül széles. Ezért nézelődés és vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy alapvetően mire és milyen terepen fogod használni a biciklidet. Ez ugyanis nagyban leszűkíti a lehetőségeket, és sokkal gyorsabban és könnyebben megtalálod az igényeidnek megfelelő és legideálisabb kerékpárt.

Most abban szeretnénk Nektek segíteni, hogy összegyűjtöttük a leggyakoribb kerékpártípusokat és jellemzőiket, hogy felkészültebben vágjatok neki a vásárlásnak. Bármilyen további felmerülő kérdés esetén szakembereink készséggel állnak rendelkezésetekre.Kerékpár típusok

  • országúti bicikli: használata elsősorban országúti viszonyok között, jó állapotban lévő aszfalton ajánlott, nagy sebességre és nagy távolságok megtételére képe

 

  • fitness bicikli: megemelt kormányművének köszönhetően az országúti bringa kényelmesebb változata

 

  • városi bicikli: laza távokra, városi körülmények között ideális

 

  • dirt kerékpár: akrobatikus elemek bemutatására kifejlesztett bringa

 

  • mountain bike: elsősorban terepviszonyokra tervezték, így nagyobb országúti tekerésekre nem ideális

 

  • trekking cross: ebben a típusban egyesül a városi és terephasználat, de főként aszfalt útra ajánlott

 

  • cyclocross: versenykategóriájú kerékpár, ezen belül is terepre való típus

 

  • downhill: extrém terephasználatra való kerékpár, vagyis köveken ugrálásra, meredek hegyoldalakon való tekerésre. A jelentős igénybevétel miatt szinte minden esetben ezek összteleszkópos biciklik, megerősített vázzal. 

Ha már a fentieknek köszönhetően legalább a bringa típusát sikerült kitalálnod, jöhetnek az extrák.Milyen kerekeket válassz?

Szintén a tervezett használat határozza meg, hogy milyet érdemes választani. Csúszós, zötyögős útviszony esetén ajánlott a közepesen vagy erősen bordázott. Városi közlekedés esetén elegendő egy keskenyebb gumi közepes bordázattal is, míg országútra érdemes alig bordázott keskeny gumit választani.Mekkora legyen a bicaj?

Alapvetően a bicaj méretét cm-ben vagy coll-ban határozzák meg, és a saját testmagasságod alapján ajánlott kiválasztani. A nem megfelelő méret sajnos megkeserítheti a kerékpározást, így mindenképpen tájékozódj vásárlás előtt.Összteleszkópos bicikli legyen?

A kiválasztott bringatípus szinte már önmagában választ ad erre a kérdésre. Az összteleszkópos biciklik elsősorban terepen való gyakori közlekedésre és főként manőverezésre valóak, ugyanis elnyeli az úthibákat, sokat felfog a rázkódásból, városban vagy aszfalton sajnos teljesen kihasználatlan marad ez a funkció.

A nálunk is megvásárolható Cube Hanzz 190 Race 27.5 2019-es típusú összteleszkópos bicikli például egy kitűnő választás ebben a típusban. Ez egy igazán komoly lejtőzési képességekkel bíró, masszív vázú bringa.


Reméljük, hogy az összeállításunknak köszönhetően kicsit nagyobb hozzáértéssel vágsz neki a keresgélésnek és vásárlásnak.