Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen típusú kerékpárt vegyek magamnak?

2020.01.23 14:08

Kollégáink sokszor találkoznak azzal a vásárlói kérdéssel, hogy “milyen kerékpárt vegyek magamnak?”. Ez bizony nem könnyű feladat, hiszen a kínálat óriási, így nem nehéz elveszni a bringák között.

Alaposan gondold át! 

A kerékpár típusok alapvetően azért különböznek, mert használatuk más körülmények között, más terepen, más távok megtételére ideális. Ezért ha eldöntötted, hogy szeretnél vásárolni magadnak egy új kerékpárt, akkor a következő lépés az az, hogy átgondolod az alábbiakat:

 

  • Milyen célból szeretnéd használni?
  • Milyen távok megtételét tervezed (általában)?
  • Milyen terepen fogsz tekerni leginkább?
  • Milyen gyakran akarsz tekerni?

 

Mivel rengeteg típusú kerékpár van, univerzális pedig nincsen, válaszold meg magadnak a fenti kérdés mindegyikét, mérlegelj, és ezek alapján már tudni fogod, hogy melyik típusú bringa a legideálisabb számodra.

 

A kerékpáros világban otthonosan mozgó szereplőként, a MaxBike szakértő kollégáiként mi is azt szoktuk javasolni a kerékpár vásárlás előtt állóknak, hogy ezeket a kérdéseket gondolják át, hiszen ez alapján valóban olyan bringájuk lehet, amilyen az elvárásaiknak maximálisan megfelel.

 

Kerékpár típusok

Ha a legegyszerűbb kategorizálást nézzük, akkor négy típusát különböztetjük meg a kerékpároknak:

 

  • MTB
  • országúti
  • trekking 
  • városi

 

Ha ezt a négy fő csoportot még jobban szétbontjuk, akkor olyan további típusokról beszélhetünk, mint freeride, downhill, BMX, Cross trekking vagy éppen Cross country. És akkor még ezekhez jön az összteleszkópos kerékpár vagy éppen a Cube kiváló elektromos kerékpárjai, szóval valóban sok a lehetőség.

 

 

Akkor milyen kerékpárt is vegyek magamnak?

Ha alapvetően hegyi terepre keresel bringát, akkor a legideálisabb az MTB. Széles gumijai, masszív váza mind-mind a nehéz terepen való közlekedés elősegítését támogatják. Ez az egyik legelterjedtebb típusa a kerékpároknak.

 

Az országúti bringák gyorsaságban legyőzik a többi típust, viszont sima aszfalton küzdelmes vele a tekerés. Elsősorban gyakorlott kerékpárosok számára ideális ez a vékony gumikkal és koskormánnyal felszerelt bringa fajta.

 

A trekking biciklik alapvetően a túrázás szerelmeseinek ajánlottak. Az MTB-nél ugyanis kényelmesebb ülőhelyzetet biztosít, így alkalmasabb hosszabb távok megtételére is. Nem csak bicikli- és országúton, hanem még homokos vagy köves talajon is megállja a helyét. Mivel alapvetően túra kerékpárként funkcionál, rendszerint gyárilag sárvédővel, valamint csomagtartóval van felszerelve.

 

A városi kerékpárok - ahogy az elnevezés is sugallja - alapvetően városi közlekedésre és rövid távok megtételére ideálisak. Kialakításuk során fontos szempont a kényelem biztosítása. Leginkább kezdők számára ajánlott ez a típus. 

 

 

A méret a lényeg 

Kerékpárok esetében elmondható, hogy bizony igenis számít a méret. Ha ugyanis nem a testmagasságodhoz ideális vázméretű biciklit vásárolsz, fájdalmas és egyben nagyon kényelmetlen is lesz már akár rövid távon is a tekerés, ezért erre is érdemes odafigyelni a választás alkalmával.

 

Ha nem az igényeidhez igazodó típusú, illetve a testmagasságodnak megfelelő méretű kerékpárt vásárolsz, akkor sajnos szinte garantált, hogy csalódni fogsz. Ezért mindenképpen érdemes kellő időt és energiát szentelni annak, hogy felmérd, hogy milyen elvárásaid vannak a leendő bringáddal szemben.