Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen síléc típusok léteznek?

2019.12.04 13:19

A téli sportok szerelmesei nagyon jól tudják, hogy a sífelszerelést - főként a síléc típusát - bizony körültekintően kell kiválasztani, hiszen ez nagymértékben befolyásolja a síelés élményét. Ami a szomszédnak bevált, nem biztos, hogy neked is jó lesz. A széles kínálat ráadásul nem könnyíti meg a döntést. 

Webáruházunk a téli sportok szerelmeseinek vásárlási igényeit is képes kielégíteni, hiszen nagy választékban kínálunk síeléshez szükséges felszereléseket, azaz síléceket, sisakokat és síszemüvegeket, de még védőruházatot is. Fontos, hogy a sílécen kívül gondoskodj a megfelelő kiegészítőkről, mert ezek nagymértékben növelik a síelés komfortfokozatát.

 

Hogyan válassz sílécet?

A megfelelő síléc kiválasztása bizony időigényes feladat. Elsőként érdemes átgondolni, hogy milyen terepen fogod leginkább használni: kezelt pálya, buckás lejtők vagy friss hóval borított terep?  A választás következő kritériuma a sítudás. Ha ezt nem reálisan ítéled meg, és nem a szintednek megfelelő léc mellett döntesz, bizony nem fogod élvezni a lejtőn töltött időt. A testsúly és magasság mellett a másik tényező ugyanis a sítudás, amely meghatározza azt, hogy milyen kemény lécre és kötésre van szükséged.

 

A sílécek ismertetőjegyei

Alapvetően egy sílécet 4 tulajdonság határoz meg: a szélessége, a hosszúsága, a keménysége, valamint a rádiusz. Ez utóbbi értéke a fordulékonyságot jelöli. Minél kisebb, annál könnyebben fordul az adott léc. Jellemzően a rövidebb léceknek van kisebb rádiusza. A szélesség, vagyis a sidecut három számadatból tevődik össze, mégpedig az első, középső és hátsó szélességéből. Összességében ez tekinthető a legfontosabb meghatározó tényezőnek, hiszen ez adja meg a főbb menettulajdonságokat és jellemzőket.

 

A megfelelő síléc kiválasztása nem könnyű feladat, de segítőkész kollégáink bármilyen kérdésedre szívesen válaszolnak, és segítenek megtalálni a számodra legideálisabb sílécet, hogy ez a remek téli sport ne csak a küzdelemről szóljon, hanem igazán a friss levegőn, csodálatos környezetben való mozgás örömét nyújtsa.

 

Síléc típusok

Egy sílécet több tényező határoz meg, így valójában csoportosítani is többféleképpen lehetséges.

 

  • felépítés  

Ez alapján megkülönböztetünk kemény, vékonyabb, de fordulékonyabb pályasíket, illetve puhább, de széles és kevésbé könnyen forduló pályán kívüli léceket.

 

  • felhasználás

Ezen szempont szerint beszélhetünk verseny-, túra-, park lécekről, pályán kívüli, szűz mélyhóban való sízésre alkalmas free ride lécekről, kezelt pályára ideális pályalécekről, valamint vegyes hóviszonyok esetén ajánlott all mountain lécekről.

A már elsősorban középhaladóknak, haladóknak szánt freeride lécek talpa jellemzően szélesebb, így a testsúly nagyobb felületen oszlik el, ennek köszönhetően pedig kevésbé süllyed el a mélyebb hóban. Az all mountain lécek ezzel a típussal szemben - kialakításuk révén - minden terepen megállják a helyüket, legyen alattad akár friss hóval borított pályán kívüli terület vagy szépen lekezelt, kijelölt pályaszakasz. 

 

 

Jó tanácsok kezdőknek

Ha kezdő síelő vagy, érdemes a testmagasság szerinti ajánláshoz képest rövidebb lécet választani. Hiszen a kisebb lécen könnyebb venni a kanyarokat. Emellett ajánlott puhább lécen kezdeni a síelést. Fontos, hogy - főként első próbálkozásra - ideális lécet válassz, hogy valóban élmény legyen a síelés.