Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen MTB alkatrészekkel találkozhatunk?

2019.10.28 12:14

Egy igazán profi MTB-t a felépítése és az alkatrészei határoznak meg. De hogy mi is az az MTB? 

Az MTB közismertebb neve a mountain bike. Az erre a névre hallgató kerékpárok megjelenése időben körülbelül az 1970-es évek végére, 1980-as évek elejére nyúlik vissza. Földrajzilag pedig Amerikában, azon belül is California és Colorado államban került forgalomba elsőként ez a fajta bicikli.

 

Az MTB főbb jellemzői

 Ahogy erre az elnevezése is utal, elsősorban hegyi és földes utakra, ösvényekre ideális ez a kerékpár típus. Ennek megfelelően lett kialakítva ugyanis a specifikus vázgeometria, amelynek köszönhetően meredekebb terepeken, lejtőkön és emelkedőkön egyaránt stabil a bringa.

 

Mivel terepbringázásra lett alapvetően tervezve ez a típus, kialakítása is maximálisan ehhez igazodik. Masszív, de rendkívül könnyű felépítés, belső kábelvezetés, alacsony váz, magasabban lévő hajtómű, 29-es kerék jellemzi, hogy bírja az akadályokat és a nehezebb terepviszonyokat.

 

Kínálatunkban számos kiváló MTB kerékpár van. A széles választékban való eligazodásban mindig örömmel segítenek a szakértő kollégáink. Bár a kerékpár alaptípusának kiválasztásával már jelentős lépést tesz az ember az ideális bringa kiválasztása felé, még bizony vannak eldöntendő kérdéskörök.

 

Hogyan válaszd ki az MTB-det?

 Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig a méretednek megfelelő kerékpárt válassz. MTB-k esetében a váz méretezése inchben van meghatározva, általában 14”-15”-től kezdődően egészen 22”-23”-ig. A túl magas és a túl alacsony váz sem jó, ugyanis mindkettő rossz tartást eredményez, valamint hátfájdalmakat és térdsérüléseket okozhat.

 

A megfelelő méret mellett nagyon fontos, hogy a kerékpár a megfelelő alkatrészekkel legyen felszerelve. Ez több szempontból is lényeges. Az olcsóbb felszereltség ugyanis mindenképpen rövidebb élettartamot is jelent. A nem minőségi alkatrészek pedig rengeteget elvesznek a kerékpározás élményéből. 

 

Webáruházunk a mountain bike kerékpárok széles kínálatával vár, amelyek kivétel nélkül nagyon komoly alkatrészekkel vannak felszerelve. 

 

Cube MTB alkatrészek

Az alkatrészek közé sorolható minden fő elem és egység, amely a kerékpáron található. Mivel a Cube MTB terepbringázásra lett tervezve, minden alkatrésze is ezt a célt szolgálja:

 

  • speciális, ARG vázgeometria, amely rövidebb pilótafülkét eredményez, így biztosítva egy kényelmesebb testtartást a bringán, valamint általa kevesebb lehet a kiállás a nyeregből

  • kerék, amely már 27.5” (gyermek) és 29”-es (felnőtt) átmérőjű. Saját mintázatán belül már ez a méret is a lehető legvékonyabb futófelülettel bír. Jobb gurulást biztosít, kevésbé csúszik, és a felütéses defekt valószínűsége is alacsonyabb.

  • szélesebb és hajlított kormány, amely hozzájárul a nagyobb kényelemhez és a stabilitáshoz.
  • tárcsafék, amelyből a hidraulikus verzió nyújtja a legjobb teljesítményt.

  • sportos nyereg, amelynél fontos a kényelem és a megfelelő légáramlás. Mint például a Selle Italia Q-Bik L1 nyereg, amely tudja mindezeket.

  • a lehető legjobb tapadást biztosító pedál, mint a Shimano PD-GR500, amelynek konkáv platformja éppen ezt a célt szolgálja.

  •  vázon belül elvezetett kábelek a letisztult külalak, a nagyobb biztonság és a hosszabb élettartam érdekében

 

Nem szabad, hogy a nem megfelelő felszereltség bármit is levonjon a kerékpározás élményéből, ezért a bringa kiválasztásánál érdemes kellő figyelmet szentelni a minőségi és MTB-hez ideális alkatrészeknek is.