Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen kerékpár lakatot érdemes választani

2019.06.17 09:35

Szomorú, de sajnos igaz, hogy az elmúlt években a kerékpárlopások száma jelentős növekedést mutat hazánkban. Érdemes tehát beruházni egy kerékpár lakatra, ha a biciklinket ugyanott szeretnénk majd találni, ahol korábban hagytuk.

Védelmi szintek

Hazánkban nincsen egységes besorolás a lakatok védelmi szintjét illetően. Így a gyártók termékeit nem igazán lehet összehasonlítani egymással.

A cégek többsége egy számokkal jelzett skálát használ a besorolásra. De mivel ez gyártónként eltérhet, így összességében nem releváns, csak az adott cég termékei között segít eligazodni.

Mi most segítünk neked eligazodni a lakatok világában a különféle márkájú, típusú, kialakítású és főleg árú kerékpár lakatok között.

Lelakatolási módszerek és tanácsok

A legbiztonságosabb és legdrágább lakat hatékonyságát is befolyásolja a használat mikéntje. A gondatlan használattal ugyanis a legdrágább lakat sem ér igazán semmit. Fontos arra is figyelni, hogy mihez láncolod oda a kerékpárodat, az mennyire stabil, mennyire könnyen lehet elvágni. Továbbá a vázon kívül ajánlott extra lakattal vagy kábelekkel a kereket is védeni.​

 

Kerékpár lakat típusok

Sodronylakat

Előnye, hogy nincs nagy súlya, kis helyen elfér, szállítása egyszerű. 120-180 cm hosszúságúra is kihúzható, kényelmesen körbeéri a bicikli vázát, így könnyen rögzíthető a kerékpár bármilyen tartóhoz, oszlophoz, fához. Hátránya, hogy bizony sajnos könnyen és gyorsan elvágható. Így ez a fajta lakat leginkább az eltolásos lopástól véd csak meg, vagyis akkor működik, ha szem előtt van a kerékpárod, csak leültél a közelében egy percre esetleg. De sajnos nem alkalmas, hogy hosszabb időre ott hagyd felügyelet nélkül a biciklidet.

 

Görgős lakat

Biztonságosabb hatást kelt, mint a sodronylakat, de a külső szilikon vagy műanyag burkolata szintén elég könnyen átvágható. Van belőle masszív acél golyókból és csövekből álló burkolatos verzió is, de erősebb kézzel és egy határozottabb mozdulattal szintén könnyen megtörhető. Így leginkább szintén csak az eltolásos lopás ellen nyúlt védelmet.

 

Láncos lakat

Ez már egy valamivel komolyabb típusú kivitel a fentebbi két típushoz képest. A tömör, edzett acélból álló láncszemek már magasabb szintű védelmet biztosítanak, főként egy masszívabb zárszerkezettel párosítva. Előnye, hogy flexibilis, így bárhová  tudod lakatolni vele a kerékpárodat. Hátránya, hogy nem könnyű szállítani a bicajon. A választásnál tartsd szem előtt, hogy a láncszemek összehegesztettek legyenek, az acélfelület legyen kemény.

 

U lakat

Amennyiben edzett, kemény acél kengyelt választasz, és egy erősen ellenálló tárgyhoz lakatolod vele a biciklidet, akkor magas biztonsági szintet érhetsz el vele. Fontos tehát, hogy minőségi alapanyagokból készüljön, egy masszív zárszerkezettel. A nálunk is kapható Master Lock U-lakat 8195 kulcsos verzió például kitűnő választás.

 

Collstock és bilincs, mint alternatív lakatok

Előnyük, hogy egyesülnek benne a fenti lakattípusok pozitív tulajdonságai. Így például a collstock lakat összehajtogatható, flexibilis egy U-lakat biztonságával és könnyű szállíthatóságával. A rendőr bilincs ihlette lakat erős, hegesztett láncból készül, masszív bilinccsel.

 


Segítünk neked kiválasztani a céljaidnak megfelelő ideális lakatot. És ne felejtsd, hogy amikor lelakatolod a biciklidet, érdemes kamerával megfigyelt területet keresni, vagy a nagyobb biztonság érdekében akár egyidejűleg több, különböző típusú lakattal is lerögzíteni.