Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen biciklis cipők közül lehet választani?

2019.09.16 11:59

A profi kerékpárosok már tudják, hogy miért van szükség egy biciklis cipő beszerzésére. Ez a kerékpáros felszerelés, illetve ruházat is egy olyan dolog, amelynek létjogosultságát akkor értheted csak meg igazán, amikor kipróbálod. És rájössz, hogy mennyivel is jobb vele, mint nélküle.

A biciklis cipő előnyei

 

A biciklis cipő amellett, hogy növeli a kerékpározás élményét, képes javítani a teljesítményeden is - mert általa az erőkifejtés a pedálhajtási kör minden fázisában jelen van -, valamint sokkal biztonságosabbá is teszi a tekerést, hiszen a lábad - egy hétköznapi cipő viselésével ellentétben -  nem tud lecsúszni a pedálról. Ezáltal sokkal jobban uralható is a kerékpár. 

 

A kerékpáros cipő használatával egyszerre több izomcsoport dolgozik, ennek köszönhetően pedig javítható a hajtási technika, és ezáltal pedig a tekerés sokkal hatékonyabbá válik. Mindez azért történik, mert a pedálon a legideálisabb pozícióban helyezkedik el a láb, így az erőkifejtés a leghatékonyabb tekerés közben.

 

A biciklis cipő fajtái

 

A biciklis cipők közös vonása, hogy a talpuk sokkal merevebb, mint egy normál utcai cipőé, valamint stoplikkal vannak ellátva, hogy fixen tudjanak a cipők rögzülni a pedálhoz.

 

  • MTB

Az MTB cipők jellemzője a talprészbe süllyesztett stopli, ezáltal alkalmasak sétálásra is.  Jellemzőjük a kemény és merev talp, valamint a pontosan állítható fűzőrendszer.

 

  • Túra

Jellemzője a hajlékony talp, így akár hétköznapi használatra is alkalmas. Összetétele révén a talpa elnyeli a rezgéseket. Általában fűzős megoldással rendelkeznek.

 

  • Országúti 

Erősen merev talpkialakítása révén kizárólag bringázáshoz alkalmas, de ahhoz kiváló, ugyanis növeli a hajtáshatékonyságot és a teljesítményt.

 

A kategória egy jeles képviselője a webáruházunkban is megvásárolható, ez pedig a Shimano cipő országúti R107, amelynek felsőrésze szintetikus bőrből készült, ráadásul rugalmas és nyúlásmentes. Üvegszál erősítésű poliamid talpszerkezete hozzájárul a könnyebb erőátvitelhez. Két asszimetrikus pántjának köszönhetően a terhelés csökkentett a lábfej legmagasabb részénél.

 

  • Freeride, avagy szabadidős 

Ez a típus valójában egy városi tornacipőnek álcázott kerékpáros cipő, mindennapos használathoz.

 

Külön kategóriát képviselnek a téli bringás cipők, amelyekben a Gore Tex anyag révén a legnagyobb latyakban is száraz marad a láb.

 

A választás szempontjai 

 

Az ideális biciklis cipő kiválasztásához első lépésként érdemes meghatározni a leendő felhasználási területet, azaz hogy hol és hogyan tervezed használni a cipőt. Ezt követően ugyanis már csak a kategórián belül kell megtalálnod a számodra megfelelőt. Ha megvan, hogy milyen pedálhoz keresel cipőt, már közelebb vagy a megoldáshoz. Érdemes azonban észben tartani, hogy a különféle stoplis szabványok nem feltétlenül kompatibilisek egymással. 

 

A felsőrészek tekintetében elég nagy eltérések vannak, viszont sajnos ez igen lényeges, ugyanis alapvetően ez határozza meg a kényelmet. Ezért ezzel kapcsolatban kiemelten fontosak az egyéni igények.

 

Amennyiben bármivel kapcsolatban bizonytalan vagy, fordulj hozzánk bizalommal, minden felmerülő kérdésedre választ adunk.

 

Egy biciklis cipő beszerzése nem csak hosszú távú, de abszolút megtérülő befektetés is. Aki egyszer kipróbálta, az többet már nem fog lemondani róla, mert a használata természetessé válik, és az általa nyújtott előnyökről pedig nem szívesen mond le egy igazi bringás.