Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen az ideális téli biciklis ruha?

2020.01.07 13:32

Télen, a zord hidegben, a szakadó hóban és süvítő szélben a leghasznosabb bringás felszerelésed biztosan egy szuper téli biciklis ruha lesz. Ha komolyan veszed a kerékpározást, akkor már rövidebb távokra, normál időjárási körülmények között is ajánlott megfelelő kerékpáros öltözetet beszerezni. Extrémebb időjárás esetén pedig egyenesen kötelező.

Miért fontos a megfelelő téli biciklis ruha?

Ahogy beköszönt a hidegebb időjárás, az ízületek, elsősorban a térd és a könyök egészségügyileg még nagyobb veszélynek van kitéve kerékpározás közben. A kényes testrészeket fontos, hogy kiemelten óvjuk, ezért azok védelme érdekében mindenképpen ajánlott télen kar-, láb-, valamint térdmelegítőt beszerezni magadnak. De figyelni kell a nyakra, medencére, ujjakra és csuklókra, valamint a bokára is.

 

Tekerés közben alapvetően fontos betartani a réteges öltözködés elvét, de emellett még vannak egyéb szempontok is, amelyek egyén szerint megszabják azt, hogy milyen az ideális téli biciklis ruha. Befolyásolja ugyanis az öltözetedet, hogy éppen mennyire hideg van kint, te mennyire vagy alapvetően fázós típus, valamint hogy mennyi ideig is fogsz kint a hidegben tekerni. 

 

Az ideális téli kerékpáros öltözet megtalálása bizony nem könnyű feladat, hiszen alapvetően bár kint hideg van, tekerés közben viszont gyorsan leizzadsz, és hamar meleged lesz. Most ebben a kérdéskörben szeretnénk nektek szakmai segítséget nyújtani.

 

A téli biciklis ruha elemei

A réteges öltözködés elvét alapul véve mindenképpen szükséges egy profi aláöltözet. De mondhatjuk, hogy nem csak szükséges, hanem talán ez az egyik legfontosabb ruhadarab, hiszen közvetlenül érintkezik a testeddel, így elsősorban ez adja a komfortérzetedet, hiszen ez fogja tudni szárazon tartani a testedet akkor is, ha nagyon megizzadsz majd. Egy jó minőségű (vagyis lélegző technikai anyagú) aláöltözet ugyanis képes arra, hogy a felsőbb rétegek felé terelje a nedvességet és a párát.

 

Szintén szükséged lesz egy hosszú nadrágra vagy mezre, attól függően, hogy a mellkasod mennyire érzékeny a hőmérsékletre. Fontos szempont, hogy windstopper legyen, vagyis hogy a test felől érkező párát áteressze, de felfogja a test felé áramló szelet.

 

Igazán zord időjárás esetén pedig egy szélálló membrán dzseki tud kellőképpen megvédeni csak a hidegtől. A webáruházunkban kapható, többféle színben is elérhető Pearl Izumi Elite Barrier JKT dzseki például tökéletes védelmet biztosít számodra tekerés közben a leghidegebb napokon is.

Kiegészítők 

A fej védelme különösen fontos a téli időszakban. Erre egy technikai sapka viselése a legideálisabb megoldás. A erős menetszél miatt a kéz is erőteljesen ki van téve az időjárás viszontagságainak, így egy - a csuklót is védő - kesztyű viselése elengedhetetlen a téli tekerés során. 

 

Ha lábad jelentős mértékben érzékeny a hidegre, akkor számodra jó szolgálatot tehet egy kamásli. Főleg akkor, ha 30 percnél tovább tervezel kerékpározni, és a hőmérséklet is alacsonyabb már, mint 5℃. De természetesen a megfelelő (azaz technikai anyagból készült, nedvességelvezető) zokni viselése nélkülözhetetlen.

 

Ne felejtsd el, hogy nincs rossz idő, csak rosszul megválasztott öltözet! Egy minőségi darabokból álló, az időjáráshoz és a saját hőérzetedhez igazodó téli biciklis ruházat ugyanis megfelelő védelmet nyújt számodra, miközben kellőképpen melegen is tart, így szerencsére nem kell lemondanod télen sem a kerékpározás öröméről és előnyeiről. Nézz körül webáruházunkban!