Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Miként válaszd ki a megfelelő kerékpár méretet?

2019.10.03 13:10

Melyik kerékpár méret az ideális? Milyen típusú biciklit vegyek? Milyen márkát válasszak? Már ebből a néhány kérdésből is látszik, hogy kerékpárt választani bizony nem könnyű feladat. Már csak azért sem, mert óriási a kínálat. Nem csak sokféle márka, de bizony már számos kerékpár típus is elérhető a piacon. Ha azonban vásárlás előtt szánsz egy kis időt a tájékozódásra, és néhány kérdést megválaszolsz magadnak, máris jelentős mértékben közelebb kerülhetsz az ideális kerékpár kiválasztásához.

Miként válaszd ki a megfelelő kerékpár méretet?

Webáruházunk csapata most ebben a témában szeretne segítséget nyújtani mindazok számára, akik kerékpár vásárlás előtt állnak, de némiképpen tanácstalanok a választást illetően. Egy rosszul megválasztott kerékpár ugyanis sok kényelmetlenséget tud okozni, így érdemes erre időt és energiát szánni.

 

Eldöntendő kérdések 

Az első felmerülő kérdéskör, amire választ kell találnod, az az, hogy leginkább milyen céllal, milyen gyakran és milyen terepen szeretnéd használni a kerékpárodat. Ezek alapján már közelebb kerülsz ahhoz, hogy megtudd, hogy a városi, az országúti, az MTB vagy a trekking bringa lesz számodra a megfelelő típus.

 

Ezután következik az a kérdés, hogy vajon melyik márka a legjobb abból a típusból. Számos remek gyártó képviselteti magát a piacon, de mint elkötelezett hívei a márkának, a MaxBike-nál mi a Cube kerékpárok mellett tesszük le a voksunkat.

 

 

Miért fontos a kerékpár mérete?

Ha már sikerült meghatározni, hogy melyik típusú bringák között kell keresgélned, akkor jöhet a következő lépés, mégpedig az ideális méret kiválasztása. Ez egy nagyon fontos mozzanata a vásárlásnak, ugyanis egy rossz méretű kerékpáron a bringázás rendkívül kényelmetlen lesz, valamint egyáltalán nem lesz hatékony. A kerékpározás akkor lesz komfortos, ha a test és a kétkerekű mérete összhangban van egymással.

 

Kerékpár méretek

A kerékpár méretének meghatározásához használt mérőszám a vázmagasság. Az ideális méret megállapítására léteznek már rendkívül precíz algoritmusok is. Vannak azonban egyszerűbb számítási módszerek is, amelyek alapján otthon, saját magad is kiszámolhatod, hogy melyik méret lesz a jó neked.

 

  • átlépési magasság alapján

 

Első lépésben az átlépési magasságot kell meghatározni, amelyet úgy tudsz megtenni, hogy - cipő viselése nélkül -  a lábad közé szorítasz egy könyvet, mégpedig a lehető legmagasabb ponton. Ha ez megvan, akkor mérd le a könyv teteje és a talaj közötti távolságot. Ez lesz a rád vonatkozó átlépési magasság. 

 

A különböző típusok esetén más és más értékkel kell megszorozni a kapott számot, ezért fontos előre eldönteni, hogy milyen típusú kerékpárt fogsz választani.

 

  • testmagasság alapján

 

A legegyszerűbb módszer természetesen a testmagasságból kalkulálható méret. A számos helyen elérhető táblázatok alapján megtudhatod, hogy a te magasságodhoz melyik vázméret lesz a megfelelő. A vázméret sávosan, -tól -ig értékkel van meghatározva. Mountain bike esetében inchben, míg országúti és trekking bringák esetében például centiméterben.

 

Ha a választás során bármikor és bármiben elbizonytalanodnál, kollégáink örömmel állnak rendelkezésedre, és segítenek megválaszolni a felmerülő kérdéseidet.

 

Fontos, hogy az ideális kerékpár kiválasztását követően még megfelelően be is kell állítani az egyes alkatrészeket. Lényeges például, hogy a nyereg teteje amennyire csak lehet, vízszintes legyen. De a pontos ülésmagasság, a kormány és a nyereg ideális távolsága is nagymértékben emeli a kerékpározás komfort fokozatát.