Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Miért viseljenek bukósisakot a gyerekek bringázáskor?

2020.02.24 15:14

„Első a biztonság!” Gyakran halljuk ezt és mikor máskor lenne fontosabb, mint amikor a gyermekeinkről van szó? Egy biciklis túra nagyszerű szórakozás és remek közös élmény az egész családnak, főleg, ha nem feledkezünk meg a biztonságról sem.

A sisak viselésének szabályozása

A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint Magyarországon csak lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező a kerékpárosoknak a bukósisak használata. Hazánkban nincs külön érvényes szabályozás a gyermekekre vonatkozóan, azonban más európai országokban ezt szigorúbban veszik. Például Ausztriában minden 12 évnél fiatalabb részére előírt, míg Szlovákiában már minden 15 év alatti számára kötelező a kerékpáros bukósisak viselése. Persze vannak olyan országok, ahol nincs semmilyen szabályozás, de a sisakot ne is csak a jogszabály miatt viseljük, hanem elsősorban biztonsági okokból.


Miért fontos a sisak még inkább a gyerekeknél?

Bár a felnőtteknek is ajánlott, gyerekek esetében még indokoltabb a kerékpáros sisak használata. Mivel ők még kevésbé stabilan bicikliznek, vakmerőbbek, ide-oda cikáznak az úton, így könnyebben elesnek. Továbbá az, hogy még nem ismerik a KRESZT szintén veszélyforrás. Mivel a fej a test legsérülékenyebb része, próbáljuk meg megvédeni minden esetleges sérüléstől, amelyek a sisak viselésével elkerülhetőek lennének. Már korán szoktasd hozzá a gyermekeidet a sisak viseléséhez, legyen számukra az a természetes, hogy indulás előtt felveszik a sisakot.


A
 kerékpáros bukósisak kiválasztása

A sisak nagyon fontos eleme a fej védelmének. Figyelj oda arra, hogy megfelelő méretűt és kialakításút válaszd. A méretezést alapvetően a fej körmérete adja, ezt úgy tudod megmérni, hogy a gyermek fülei felett, végig a homlokán körbe vezetsz egy szalagot majd megméred, hogy az hány cm hosszú. Fontos, hogy a sisak már akkor se mozogjon és biztosan tartson, amikor már a hátsó tekerőgombbal beállítottad, de az áll alatti csat még nincs bekapcsolva. A csatnak egyébként sem szabad feszülnie és könnyen kicsatolhatónak kell lennie. Ha azt látod, hogy belelóg a gyermek látómezőjébe, akkor az biztosan nem a megfelelő méret, próbáld ki, hogy két ujjad még rá tudod-e tenni a homlokára. Remek választás lehet például a Cube Pro Junior bukósisak. A lyukacsos kialakításnak köszönhetően megfelelően szellőzik a gyermek feje, bogárháló is védi a kicsiket és a hátulján lévő lámpa garantálja a láthatóságot. A számukra készült sisakok mind színes, vidám darabok, egész biztos, hogy minden gyerek megtalálja a neki tetszőt a MaxBike webáruházában.

 

Ha további kérdéseid lennének a kerékpáros bukósisakokkal kapcsolatban a MaxBike munkatársai készséggel állnak rendelkezésedre, hogy megtalálják számotokra az ideális sisakot!