Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Mi a jó sícipő titka?

2020.01.23 14:13

A megfelelő sícipő kiválasztása kiemelten fontos. Alapvetően ezen múlik, hogy érezzük majd magunkat síeléskor, mivel egy kényelmetlen sícipő elronthatja az egész élményt.

A sícipő mérete

A sícipő a kapocs a síelő és a léc között, ezért kiemelten fontos, hogy kényelmes és megfelelő méretű legyen. A méret meghatározásánál jó kiinduló pont a cipőméret, azonban a sícipők méretét mondopoint-ban adják meg. Az alábbi Atomic által készített táblázat jól szemlélteti a kettő közti összefüggést.

A jó bélés fontossága

A sícipő két részből áll: a bélés és a külső héj. Az Atomic sícipők bélése megfelelő alátámasztás ad, segít a helyes testtartás és mozgás kialakításában. A jó bélés kényelmes, ugyanakkor stabilan tartja a lábadat a cipőben. Ha a megfelelő cipőt viseled, nem mozoghat a sarkad, nem csúszkálhat előre-hátra a lábfejed és a bokád sem mozdulhat el oldalirányban. Ezek után talán nem is meglepő, ha a cipő először szűknek tűnik és nehezebben megy fel a lábadra. A sícipő viselése elsőre szokatlan lehet az utcai cipőd után. Miután becsatolod, azt kell érezned, hogy a lábad kényelmesen végig ér a cipőben, de a lábujjadat nem kell behajlítanod. Ha a lábujjak túlságosan be vannak szorítva, akkor romlik a vérkeringés és fázni fog a lábad.

Az Atomic sícipők belseje speciálisan erre a célra fejlesztett szivacsból készült, ami jó hőszigetelő, ezért, ha megfelelő méretű sícipőt választottál, akkor nincs szükség vastag vagy több zokni viselésére. Elég egy, hosszabb szárú, nem gyűrődő sízokni használata.

Ha síelés közben kiderül, hogy mégis túl nagy a cipő, akkor segíthet, ha teszel bele egy plusz talpbetétet, így fél számmal kisebbé válik a mérete.

 

A flex indexről

A cipő kiválasztásakor a méret mellett figyelembe kell venni a lábfejszélességet, a testsúlyt, a sítudást és azt, hogy milyen terepen fogunk majd síelni.

Fontos tulajdonága a sícipőnek a flex index. Kisebb súlyhoz kevésbé keményet érdemes választani, de ezt még nagyban befolyásolja a sítudás. Aránylag körülbelül 80%-ban lesz a sítudás és 20%-ban a testsúly függvénye a választás. Tehát a kezdőknek egy puhább, szélesebb, míg a rutinosabb síelőknek egy keményebb flex indexű, keskenyebb cipő lehet a jó választás mivel az alacsonyabb flex indexű cipő nem engedi átvinni a kezdeti, nem szükséges mozgásokat a sílécre.

Ha továbbra is vannak kérdéseid az Atomic sícipőkkel kapcsolatban, keress minket bátran!