Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Külső gumik a kerékpáron

2020.03.23 13:09

A kerékpár külső gumija rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve. Hiszen az érintkezik minden utadba kerülő kővel és kátyúval, az sínyli meg leginkább a hirtelen és erős fékezéseket. Ezek alapján akár fogyóeszközként is titulálhatnánk a külső gumikat. Azonban ha áldozunk a minőségre, akkor hosszú ideig használhatjuk azokat anélkül, hogy elkopnának.

Méretezés

A kerékpár gumi méretét alapvetően a felni mérete határozza meg, mert kompatibilisnek kell lennie azzal. Ha ez a kettő nem passzol egymáshoz, akkor az új külső túl kicsi vagy pedig túl nagy lesz. Az egyik mérőszám, a peremátmérő tehát a felni méretéből adódik.

 

Külső gumi vásárlása esetén a következő fontos adat a gumi szélessége. Ehhez a támpontot a kerékpárod típusa adja meg. Ugyanis a különféle bringákhoz különböző szélességű gumik az ideálisak. Bár alapvetően a gumi szélessége csak egy közelítő érték, hiszen szélesebb felnire rátéve a gumi szélessége is megnövekedhet. Akárcsak abban az esetben, ha 1-2 barral többet fújsz bele.

 

A méretek jellemzően a külső gumiabroncs köpeny oldalán olvashatóak le. A sok feltüntetett számadat között nem könnyű eligazodni és megtalálni azt az értéket, amelyik téged érdekel. Segítőkész és szakértő kollégáink természetesen ebben az esetben is rendelkezésedre állnak.

 

 

Külső gumik az egyes kerékpár típusokon 

Országúti kerékpárok esetében a 23, 25, illetve napjainkban már - a tárcsafékek megjelenésének következményeként - a 28 milliméteres gumik a jellemzőek. Korábban a váz, valamint a fékkialakítás sem indokolta a 23-asnál ballonosabb verziókat. Újabban azonban a komfortfokozat növelése és a pontosabb úttartás érdekében vastagabb gumikkal szerelik fel az országúti kerékpárokat is. 

 

MTB és trekking bringáknál már más a mértékegység, ott ugyanis zollban van meghatározva a gumi szélessége. Trekking kerékpárokon a ballonos, minimális mintázattal rendelkező gumiköpeny a jellemző. A mountain bike esetében pedig a hangsúly inkább a gumi mintázatán van. Az apró mintázat keményebb talajon ideális, jó gördülést és jobb irányíthatóságot is biztosít. A masszív és ritkás mintázat köves, sziklás terepeken tud bizonyítani. Az extrém magas mintázatú gumik használata pedig már szinte csak és kizárólag versenyekre ajánlott.

 

 

Kínálatunkban

Webáruházunk külső gumik széles választékával áll rendelkezésedre. A MaxBike kínálatában ugyanis különféle méretű és mintázatú, többféle bicikli típushoz illő kerékpár külsőt találsz. Véleményünk szerint ezen alkatrészek esetében is, a hosszabb élettartam érdekében fontos a minőség.

 

Az 50 EPI szövetsűrűségű Schwalbe Winter Active HS396 például egy tökéletes belépő modell, hiszen még a csúszós felületeken is magas szintű kezelhetőséget biztosít. Ezenkívül pedig fényvisszaverő oldalcsíkkal és K-Guard defektvédelemmel van ellátva.

 

A Schwalbe Magic Mary Evolution HS447 már egy magasabb kategóriát képviselő, rendkívül hosszú élettartamú külső, amely minden pályára tökéletes választásnak bizonyul. Az agresszív, nyitott profilkialakítása révén maximális fékezési és kanyarodási tapadást biztosít.

 

Közel száz termék érhető el a kínálatunkban, így a weboldal bal oldalán található szűrőprogram segítségével könnyedén rákereshetsz méret, szín vagy éppen szélesség alapján a téged érdeklő külsőkre.

 

A kerékpárok esetében nagy hangsúlyt kap a megfelelő külső gumi kiválasztása. Igenis sokat számít ugyanis, hogy melyik modellt és milyen felhasználásra választod.