Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Kerékpártartó tetőre? - A biztonságos bringaszállításért!

2020.12.09 16:07

Ha komolyabb kerékpáros szabadidős program előtt állunk, esetleg két keréken nem közelíthető meg a túrahelyszín, akkor bizony előfordul, hogy autóval kell a bringát szállítanunk. Ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szállítási módszert alkalmazunk. A következő pár sorban ezért egy jól bevált típusról olvashatsz és megtudhatod, miért helyezhető néhány kerékpártartó a tetőre, és ennek milyen előnyei vannak. Tudj meg többet a biztonságos kerékpárszállításról!

 

 

A kerékpártartó kiválasztásának szempontjai

Mivel kerékpártartót hosszú távra választunk és befektetésnek is minősül, éppen ezért jó, ha figyelembe veszünk néhány fontos szempontot a kiválasztás alatt. 

 

A legfontosabb talán az, hogy tudjuk, milyen gyakran és milyen hosszan kívánjuk használni az eszközt. Miért lényeges ez? A sűrűn használt darabok esetében mindenképpen az egyszerű felszerelhetőség és rögzítés a mérvadó szempont. Az pedig, hogy milyen hosszú távolságokat teszünk meg, leginkább az egyes típusok közötti kiválasztások alatt domináló kérdés. Ez már a költségek, a légellenállás, a felhelyezés szempontjából egyaránt fontos kérdés.

 

Nem kell zseninek lenni, hogy kiválasszuk a számunkra ideális kerékpártartót, hiszen ma már mindenről tájékozódhatsz online! Kerékpáros tartozékokat forgalmazó weboldalunkon például számos kérdésre választ kaphatsz. 

 

 

Kerékpártartók típusai

Az autós szállításhoz három különböző kerékpártartó típus közül választhatunk. 

 

Az első ilyen a vonóhorogra szerelhető kerékpártartó. Ebben az esetben fontos, hogy szabályosan kerüljön a szállítmány felhelyezésre, vagyis ne zavarja a közlekedést. Ne takarja a világítást és a rendszámtáblát sem. Oldalra maximum 0,4 métert, hátra pedig 1 métert nyúlhat túl a járművön. A megengedett szélesség legfeljebb 2,5 méter lehet. Ezzel a módszerrel akár egyszerre 4 kerékpár is szállítható, amelyek rögzítése is pofonegyszerű. Mivel tartásukhoz szükséges a vonóhorog, ezért talán kicsit drágább darabok. 

 

Vannak a hátsó ajtóra felhelyezhető tartók is. A maximális hosszúságok és szélességek megegyeznek a vonóhorgos típusra vonatkozó előírásokkal. Azonban ez a típus többféle autóhoz is ideális, s viszonylag olcsón hozzájuthatunk. Nem terheli különösebben az autó fogyasztását, és akár három bringa is felhelyezhető rá. 

 

A harmadik ilyen típus a tetőcsomagtartóra rögzíthető kerékpártartó, amelyről kicsit bővebben is lesz szó. Ne feledd, nem mindegy, milyen kerékpáros terméket szerzel be! Éppen ezért nézz szét kerékpárszállító kiegészítőink között!

 

Kerékpártartó tetőre

A kerékpártartó tetőre is felhelyezhető, habár ebben az esetben tulajdonképpen tilos az oldalra nyúlás, és hosszában maximum 40 cm-es mozgásteret biztosít. A jármű magassága a bringával együtt ilyenkor legfeljebb 4 méter lehet. Ezt a típust nagyon könnyen és gyorsan felszerelhetjük, azonban olyan járulékos alkatrészek is tartoznak hozzá, amelyek növelhetik a kocsi fogyasztását. Maga a kerékpártartó beszerzése viszont nagyon olcsó.

 

De feltehetjük a kérdést, hogy milyen a jó tetőcsomagtartóra szerelhető kerékpártartó? A Peruzzo, Thule márkanevek termékei méltán viselik a minőségi jelzőt. Ezek esetében általában bármilyen kerékmérettel rendelkező bringa felhelyezhető, s a rögzítés stabilan tartja azokat. Biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon is hasznunkra lesz a kiegészítő.

 

Ha már csak egyetlen kellék hiányzik, hogy útnak induljatok, akkor ideje beszerezni azt!