Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Kerékpáros bukósisak használata

2019.06.04 11:54

Mielőtt áttekintenénk a kerékpáros bukósisak használatára vonatkozó jogszabályokat, illetve a sisakválasztás szempontjait, szögezzük le, hogy a sisak viselése elsősorban biztonsági szempontból fontos. Egy borulás esetén ugyanis megvéd a kisebb sérülésektől, de egy nagyobb baleset esetén életmentő is lehet!

Mielőtt áttekintenénk a kerékpáros bukósisak használatára vonatkozó jogszabályokat, illetve a sisakválasztás szempontjait, szögezzük le, hogy a sisak viselése elsősorban biztonsági szempontból fontos. Egy borulás esetén ugyanis megvéd a kisebb sérülésektől, de egy nagyobb baleset esetén életmentő is lehet!

 


Jelenleg érvényben lévő jogszabály

Az aktuális szabályozás értelmében Magyarországon csak lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező a kerékpárosoknak a bukósisak használata. Ám ezen megkötések mellett a sisak viselése egyéni döntés. Hazánkban nincs külön érvényes szabályozás a gyermekekre vonatkozóan. Egyéb európai országok jóval szigorúbbak e tekintetben, így külföldi biciklitúra alkalmával érdemes indulás előtt tájékozódni.

Szlovákiában például minden 15 év alatti számára kötelező a kerékpáros bukósisak viselése, míg Ausztriában már minden 12 évnél fiatalabb részére előírt. Emellett persze vannak országok (Németország, Hollandia, Anglia), ahol nincs semmilyen szabályozás a sisak használatára vonatkozóan, de a korábban említettek alapján ne csak a jogszabály miatt viseljünk sisakot, hanem elsősorban biztonsági szempontból.

Érdekes, hogy hazánkban a kerékpáros bukósisak használata nem korhoz, hanem sebességhez kötött. Főként, hogy ez a határ egy akkora sebesség, amit viszonylag kevesek és ritkán érnek el. Valamint azért is, mert a gyermekek autóban olyan szigorú megkötések mellett utazhatnak egészen sokáig, kerékpározni viszont mehetnek sisak nélkül is nyugodtan.

 

A kerékpáros bukósisak kiválasztása

A sisakok között alapvetően a komfortérzetben és az áraikban van különbség, vagyis a sisak választása pénztárcafüggő döntés. Komfortérzetben a differenciát a sisak súlya és a szellőzőnyílások száma adja. Webáruházunkban is megvásárolható a Cube AM Race fejvédő S/M méretben, ami egy tökéletes választás. Ez ugyanis egy rendkívül könnyű, kényelmes és biztonságos kerékpáros sisak. 17 nyílás található rajta, ami a legnagyobb hőségben is biztosítja a megfelelő szellőzést.

 

Igazítsuk a fejünkre a sisakot!

Mindenképpen ajánlott próbálni, hogy meggyőződjünk arról, hogy az adott sisak a megfelelő méret számunkra. A méretezést alapvetően a fej körmérete adja, így megkülönböztetünk S, M, L és XL méreteket. Fontos, hogy a sisak oldalirányba se mozogjon, biztosan tartson. Ha belóg a látómezőnkbe, akkor az biztosan nem a megfelelő méret. Alapszabály, hogy a sisak eleje és szemöldök között 2 ujjnyi távolság legyen. A tarkónál úgy állítsuk be, hogy ne mozogjon a fej, az oldalpántoknál a pántok a fülünk körül háromszöget alkossanak. A pántot alul pedig úgy húzzuk meg, hogy a szánkat még kényelmesen kinyithassuk. Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre, segítenek megtalálni a számodra ideális méretű sisakot!

 Bár a felnőtteknek is ajánlott, gyerekek esetében még inkább érdemes a kerékpáros sisak használata. A gyerekek ugyanis még kevésbé stabilan bicikliznek, vakmerőbbek, cikáznak ide-oda az utakon, így könnyebben elesnek. Valamint az, hogy nem ismerik még a KRESZT, szintén rejt magában veszélyhelyzeteket. Gyermeked számára is segítünk megtalálni a megfelelő kerékpáros sisakot. SISAK Cube Comic green Kid nevű termék amellett, hogy rendkívül vidám és designos darab, a szellőzőnyílásainak köszönhetően megfelelően szellőzik benne a gyermek feje, valamint a bogárháló a rovaroktól is védi a kicsiket.

Fejünk a testünk legsérülékenyebb része, így védjük meg az esetleges sérülésektől, amelyek sisak viselésével elkerülhetőek lennének. Legyen a kerékpáros sisak viselése is természetes eleme a biciklizésnek! Balesetmentes tekerést kívánunk!