Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Kerékpár ruházat és felszerelés

2019.08.01 10:40

Kerékpár ruházatból és felszerelésekből rendkívül nagy a kínálat. De mire van egyáltalán feltétlen szükségünk? Miből milyet érdemes vásárolni? Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk ebben az összeállításban, amelyben szakmai szemmel próbálunk Nektek segíteni eligazodni a témában, hogy milyen szempontokat vegyetek figyelembe a vásárlás során.

 

Akik nem csak közlekedési eszközként tekintenek a kerékpárjukra, hanem sporteszközként használják bringájukat, azoknak szükségük lesz a bringázáshoz különféle kerékpár ruházatra és felszerelésre. Komolyabb sebességnél, nagyobb távok esetén bizony már komolyabb felkészülés is kell.

 

Miért fontos a kerékpár ruházat és felszerelés? 

A ruházatot illetően alapvetően ott rejlik a különbség a hétköznapi ruha és a technikai ruházat között, hogy más anyagból készül, valamint más a szabása. Hiszen a bringázás közben más hatások érnek, így más körülmények között kell helyt állni a ruhádnak is.

 

Ugyanígy a kerékpáron ülve a testtartásod más szabást kíván meg a ruhától. A felszereléseket illetően vannak kötelező tételek, és vannak olyanok, amelyekkel maximálisan egyedivé és kényelmesebbé teheted a bringádat.

 

Ruházat

A ruházatot illetően érdemes rendszerben gondolkodni, ugyanis egy kakukktojás ruhadarab már képes megbontani az egyensúlyt. Vagyis hiába a profi cipő, ha azt egy szimpla pamut zoknival húzod fel.

 

Az anyagokat és technológiákat illetően is nagy a szórás. Gore Tex, Windstopper, Lycra, Softshell. A kerékpáros ruházathoz felhasznált anyag közel 80%-ban felelős a komfortért.

 

A ruhadarabok kiválasztását illetően fontos megjegyeznünk, hogy a komfortérzetedet a legjobb minőségű ruha fogja megadni.

 

Aláöltözet

Fontos eleme az öltözetnek, hisz közvetlen érintkezik a bőrrel. Tévhit, hogy csak hideg időben van rá szükség, ugyanis pórusos anyaga gyorsan vezeti el az izzadtságot. Célszerű lapos varrásút vagy varrás nélkülit választani belőle.

 

Mez

Óriási a szórás mind ár, mind pedig minőség tekintetében. Válassz belőle lapos varrású, minimum 3 zsebbel rendelkező, derekán szilikon csíkkal ellátott verziót.

 

Nadrág 

Nagyjából a ruházatra szánt keret 50%-át teszi ki, ez határozza meg igazán a komfortfokozatot. A betét minősége a legfontosabb eleme a nadrágnak.

 

Széldzseki, esőkabát

Az izzadásra hajlamos kerékpárosok különös körültekintéssel válasszák ki ezt a ruhadarabot a megfelelő szellőzés érdekében.

 

Kesztyű

Közvetlen érintkezési pont közted és a bringa között, funkciója a tenyér tehermentesítése, valamint véd a zsibbadástól is. A CUBE Hosszú Race Blackline kesztyű például tökéletes választás a kerékpáros kesztyűk piacán.

 

Felszerelés

Az első és hátsó lámpa, a csengő, a fényvisszaverő, küllőprizma vagy reflexcsík kötelező tartozékai egy kerékpárnak. A sisak viselése hazánkban csak lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező. Egy profi kerékpáros esetében ezt is érdemes feltétlenül beszerezni. Emellett pedig hasznos lehet a biciklis táska valamilyen változata is.

 

 

A kerékpár ruházat és felszerelés mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a tekerés sokkal komfortosabb legyen számodra. A kerékpározás élményét nagyban befolyásolja ugyanis az öltözeted. Sok kellemetlenségtől kímélheted meg magadat, ha áldozol minőségi ruházatra és felszerelésre, és bringázás közben maximálisan arra tudsz fókuszálni, amire kell. 


Ha a fenti összeállítás után még kérdésed merülne fel, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre bármilyen formában.