Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Így öltözz bringázáshoz!

2019.01.31 16:32

Ha kerékpáros ruházatról esik szó, hajlamosak vagyunk csak a profi sportolókra gondolni, és azt hinni, hogy azoknak való a technikai ruházat, akik komolyan foglalkoznak a kerékpáros sportokkal. Ez viszont nagy tévhit, hiszen közel sem kell profinak lennünk ahhoz, hogy igényünk legyen az igazán kényelmes tekerésre.

Ha kerékpáros ruházatról esik szó, hajlamosak vagyunk csak a profi sportolókra gondolni, és azt hinni, hogy azoknak való a technikai ruházat, akik komolyan foglalkoznak a kerékpáros sportokkal. Ez viszont nagy tévhit, hiszen közel sem kell profinak lennünk ahhoz, hogy igényünk legyen az igazán kényelmes tekerésre.

 

Laikusként nehéz lehet eligazodni a különböző ruhatípusok között, illetve olykor az is problémát okozhat, hogy egyáltalán melyik évszakban hogyan érdemes öltözködnünk. Ezeket a rejtélyeketigyekszünk most megfejteni, és segítséget nyújtani a választáshoz.

 

Aláöltözet– Az egyik, ha nem a legfontosabb ruhadarab, hiszen a hűvösebb (tavasz, ősz) vagy hideg hónapokban (télen) ez az az anyag, ami közvetlenül találkozik a bőrünkkel, elvezeti az izzadtságot, így ha nem jól választunk kidörzsölhet, irritálhatja a bőrt, ezzel nagyon kellemetlen és kényelmetlen perceket okozva. A ruha működése roppant egyszerű, ugyanis az emberi test mozgás közben magasabb testhőt termel, mint a külvilág, így az izzadtság a magasabb hőmérséklet okozta nyomás hatására, az aláöltözet pórusain keresztül, a hűvösebb – alacsonyabb nyomású – külvilág felé távozik, szárazon tartva ezzel a bőrt. Fontos, hogy lehetőleg varrás nélküli, vagy lapos varrással készültet válasszunk. Sajnos az ismertebb márkák melyeket nagy sportáruházakban kaphatunk, pont ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkeznek, így mindenképp szaküzlet felkeresését javasoljuk, ahol sokkal szakszerűbb segítséget is kaphatunk.

 

Mez– a kerékpáros mezek piacán rengeteg típust találhatunk, akár testhezálló akár lezserebb fazonról van szó, viszont nem árt odafigyelni, milyen mezt veszünk le a polcról, mert egy olcsóbb, gyengébb minőséggel könnyen rosszul járhatunk, hisz a gyenge anyag pont a legfontosabb feladatot nem látja el, nem engedi át az izzadságot hanem magába szívja, nem engedi lélegezni a bőrt, nem tartja szárazon.

 


 

Fontos szempont, hogy lapos varrású legyen a mez, sokkal kényelmesebb érzet, illetve nagyon hasznos, ha a mezen legalább egy zseb található. Hasznos tulajdonság lehet egy mezben, ha szilikonos csíkkal látták el a derék részt, ami a felső csúszkálását akadályozza meg, illetve a ma divatosabb mezek már fényvisszaverő részekkel is rendelkeznek, amik jobb láthatóságot biztosítanak ha a tekerés már estébe nyúlna.

 

Nadrág– ha egy teljes kerékpáros szettre szánt büdzsét fel kéne osztani, hogy melyik ruhadarabra mekkora részt szánjunk, akkor azt javasoljuk, hogy legalább a felét szánjuk a nadrágra. Ez az a ruhadarab, ami ha csak kicsit is kényelmetlen, akkor rámehet az egész bringás élmény, hiszen a nadrág felel a kerékpáros komfortérzet legnagyobb részéért.

 

A nadrág legfontosabb része a betét, ami akár órákon át köztes elem az ülőgumók és a nyereg között. A komolyabb gyártók komplett jelöléseket használnak, ami a betéteket illeti. Nem csak azt jelölik, milyen időtartamra ajánlott a használata de az ideális hőfok tartományt is feltüntetik, jelezve ezzel hogy mely évszakra ajánlott a nadrág. Ha semmilyen információt nem találunk a nadrágot tekintve, kezdhetünk gyanakodni, hogy egy gyenge minőségű termék akadt a kezeink közé.

 


      

 

A betétek előállítási technológiája évről évre egyre komolyabb technikai fejlődésen megy keresztül, így abszolút igaz, hogy a magasabb árral magasabb minőséget kapunk. Hogy kantárost, vagy sima nadrágot választunk, passzosat vagy lezsert, az már ízlés kérdése. Fontos tipp viszont, hogy alsóneműt ne vegyünk a nadrág alá, mert begyűrődhet, dörzsölhet és az izzadságot is csak összegyűjti, de ki nem szárad. Ha munkába tekerünk, sima nadrág alá úgynevezett nadrágbetéttel helyettesítheted az alsóneműd.

 

Esőkabát– minél izzadékonyabb vagy, annál komolyabb kabátra lesz szükséged. Az esőkabátok fő tulajdonsága, hogy vízlepergető hatásúak, az alacsonyabb árkategóriájú kabátok pedig itt meg is állnak sajnos tudásban. Viszont annak, aki hajlamosabb az erősebb izzadásra, fontos, hogy a kabát ne csak ellenálljon a víznek, de közben légáteresztő is legyen, hagyja az izzadságot átjutni a ruházaton, hogy száraz maradhasson a bőrünk. Ellenkező esetben percek alatt épp olyan vizesek leszünk a kabát alatt, mint ha fel se vettük volna.

 

Kesztyű- A kerékpár és a kerékpáros között a kesztyű a második érintkezési pont a nyereg után. Bringázás közben nagy nyomás alatt vannak a tenyereid és a benne futó erek is. Az igazán jól párnázott kesztyűk tehermentesítik a tenyered azon részeit ahol a fontosabb erek és idegek futnak. Ez azért fontos, mert a nem megfelelő kesztyű van annak teljes hiánya miatt könnyen zsibbadás jelentkezhet a kézben, ami akár balesethez is vezethet, ha például hirtelen kell megállni.

 


 

Tehát egy jó kesztyű elsősorban a biztonságot szolgálja, egy esetleges esés közben is tenyérrel tompítva jóval kevesebb eséllyel sérül meg a kezünk, mint kesztyű nélkül. Bátran válasszunk nyáron is hosszú ujjú kesztyűt, a kifejezetten nyári kivitelű darabokban jól szellőzik a tenyerünk és nem izzad bele a kezünk.

 

Mindenképp érdemes előzetesen kicsit tájékozódni, milyen márkákkal találkozhatunk, mielőtt bevásárló körútra indulunk, illetve feltétlen szaküzletek kínálatát javasoljuk, mert hiába a sokszor kedvezőbb ár nagy sportáruházak kínálatában, ha nem megfelelő, kidobott pénz lesz.