Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő bicikli méretet?

2020.01.27 14:41

Nincs annál rosszabb, amikor az ember egy nem megfelelő bicikli méretet választ magának. Ezzel ugyanis garantáltan elveszik az a fantasztikus élmény, amelyet a szabadban töltött mozgás tud nyújtani, hiszen a tekerés garantáltan nagyon kényelmetlen, kellemetlen és hosszú távon rendkívül fájdalmas is lesz. Éppen ezért a megfelelő bicikli méret kiválasztása kulcsfontosságú egy új kerékpár vásárlásakor.

Miért fontos a megfelelő bicikli méret? 

Hiába profi egy kerékpár, valamint hiába igazodik teljes mértékben a te igényeidhez, ha a méret nem stimmel, akkor kis túlzással nem ér semmit a minőség sem. Rengeteg különféle kerékpár típus létezik már manapság, így mindenki megtalálhatja a kínálatban azt a fajtát, ami az ő elképzeléseinek leginkább megfelel. Ehhez persze elsőként arra kell választ találnod magadban, hogy milyen gyakran, milyen terepen, milyen körülmények között és várhatóan milyen gyakorisággal fogod használni a bringádat. 

 

De mondhatni ugyanennyire fontos az is, hogy ez a kerékpár nem csak az igényeidhez, hanem hozzád, azaz a te testmagasságodhoz is maximálisan igazodjon.

 

A rossz méretű biciklin való tekerés ugyanis okozhat térdpanaszokat és porcsérüléseket, valamint a kényelmetlen testhelyzetből kifolyólag akár kisebb-nagyobb fájdalmakat a nyaknál vagy akár a háton.

 

Bicikli méretek

A komfortos bringázáshoz tehát a testnek és a biciklinek teljes mértékben összhangban kell lennie egymással. A kerékpár méreteket egy mérőszám határozza meg, ez pedig nem más, mint a vázmagasság.

 

Számos helyen, így természetesen a weboldalunkon is megtalálható kerékpár típusonként egy segédtáblázat, amely a magasságod alapján meghatározza, hogy melyik az ideális vázméret a számodra.

 

Városi, trekking, túra, valamint az országúti kerékpárok esetében a vázmagasság centiméterben van meghatározva. MTB és összteleszkópos bringák esetében pedig a vázméret mértékegysége az inch.

 

Kerékpárjaink esetében a táblázat 155 és 200 centiméter közötti testmagassághoz mérten kalkulálja ki az ideális vázméretet. Ez városi, trekking és túra kerékpároknál 46-62 centiméter között van, míg országúti bringák esetében a váz 48-65 centiméter közötti. MTB vásárlása esetén 14-23 inch közötti kerékpárok közül lehet választani.

 

 

Az ideális méret kiválasztása 

Az egyik legegyszerűbb módszer a már fentebb említett, testmagasság alapján történő meghatározás.

 

Felnőtt méretű kerékpárok esetében van még egy könnyű módszer, amely szerint a megfelelő vázméret az átlépési magasságból is kiszámítható. Ez a legkönnyebben úgy kalkulható ki, hogy a láb közé kell szorítani egy könyvet, és lemérni a könyv teteje és a föld közötti távolságot. Ez lesz ugyanis a ránk vonatkozó átlépési magasság. Ezt a műveletet lehetőség szerint cipő nélkül kell elvégezni.

 

Ha MTB vagy összteleszkópos kerékpár vásárlása a cél, akkor szorozd meg a mért értéket 0,57-tel, így megkaphatod a számodra ideális vázmagasságot centiméterben.

 

Ahhoz, hogy inch-ben megkapd a szükséges számadatot, oszd el ezt a centiméter adatot 2,54-gyel.

 

Kerékpár vásárlás esetén nem csak a megfelelő típus kiválasztása nagyon fontos, hanem az ideális bicikli méret is éppen ugyanennyire kiemelt jelentőséggel bír. Egy számodra kicsi vagy nagy bringán a tekerés nem lesz kényelmes, sem pedig túl élvezetes. Nem érdemes elrontani a kerékpározás élményét azzal, hogy az ember nem megfelelő méretű biciklit hajt.