Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Milyen egy igazán jó síléc?

2020.11.11 15:29

Hamarosan itt a tél, de szerencsére ilyenkor sem kell lemondanunk a sportolásról. Sőt, ebben az időszakban előtérbe kerül néhány speciális téli sport, amit űzhetünk, ilyen például a síelés is. Na de jól tudjuk, hogy a hasonló tevékenységek különleges felszerelést igényelnek. A következő cikkben szó lesz a síelésről, annak eszközeiről, valamint megtudhatod, hogy milyen szempontok alapján válassz sílécet.

 

A síelés pozitív hatásai

A téli sportokkal kapcsolatban hosszas kutatások bizonyítják, hogy végtelen jó hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Minden sportban van valami kis extra, amitől az jó nekünk. Lássuk, mi a helyzet a síeléssel! 

 

Olyan specifikus igénybevételről beszélhetünk e sportot illetően, amelynek köszönhetően a csontjaink és az ízületeink is erősödnek, így hosszú távon strapabíró fizikumot szerezhetünk. 

 

Fejleszti a propriocepció képességét, ami gyakorlatilag a különböző testrészek érzékelését és mozgatását teszi lehetővé a test egészéhez képest. A tüdő és szív megdolgoztatása révén növeli a kardiovaszkuláris terhelhetőséget, ezenkívül fejleszti az egyensúlyt, és támogatja a helyes testtartást. A szabadban töltött idő természetesen a D-vitamin termelést is segíti, ráadásul a síelés nagy mértékben csökkenti a stresszt is.

 

Az érdekes téli sportról és annak eszközeiről többet is megtudhatsz még a téli sportfelszereléseket forgalmazó webáruházunkban!

 

 

A síelés eszközei

Mint minden sportnak, úgy a síelésnek is megvannak a maga speciális eszközei. Vegyük őket át szép sorjában! 

 

Az alapvető eszközök közé sorolható a sícipő, síbot és a síléc. Továbbá szükséged lehet még sisakra, síszemüvegre, illetve megfelelő ruházatra is. A megfelelő ruházat alatt a síruhát, vízálló kesztyűt, aláöltöző nadrágot és felsőt, a meleg pulóvert, valamint a sízoknit értjük. Esetenként szükség lehet táskára is.

 

Ha ezekkel rendelkezel, akkor nekivághatsz a síelős kalandnak. Amennyiben szeretnéd beszerezni a speciális felszerelések egyikét, akkor téli sporteszközeink között te is megtalálod, amit keresel! 

 

 

A sílécek típusai

A síléc kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen általában a sítudásnak megfelelően kell megvásárolni. Ha ezt nem reálisan ítéljük meg, akkor bizony nem fogjuk kellemesen érezni magunkat a lejtőkön. Természetesen a testsúly és a magasság is fontos. 

 

A síléceket csoportosíthatjuk felépítés és felhasználás szerint. A felépítés csoportjában megkülönböztetünk kemény, vékonyabb, fordulékonyabb léceket, míg puhább, széles és kevésbé fordulékony eszközök is kaphatók.

 

A felhasználás kategóriájába is különféle sílécek tartoznak, ilyen például a verseny-, túra-, parksíléc, de vannak pályán kívüli free ride darabok is. Ez utóbbi már kifejezetten haladók számára ajánlott. Aztán ott vannak az all mountain lécek, amelyek akár a friss hóban is képesek manőverekre. 

 

 

Egy jó síléc ismertetőjegye

Egy sílécet 4 tulajdonság határoz meg; a hosszúsága, a szélessége, a keménysége és a rádiusz. Ez utóbbi a fordulékonyságot jelöli, ami a síléc méretének csökkenésével arányosan egyre jobb és jobb. 

 

Egy minőségi síléc ismertetőjegyei eléggé árulkodóak. Az Atomic márka darabjai lehetővé teszik a biztonságos síelést. Tökéletesek kezdő vagy középhaladó síelőknek, a gyorsaságot és a könnyen irányíthatóságot egyaránt biztosítják. 

 

Bármilyen kérdésed van, szakembereink szívesen segítenek, hogy a hozzád illő síeszközökkel szerelkezz fel!