Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Miért szeretnek síelni a gyerekek?

2020.02.13 15:05

Gyakran felmerülő kérdés a kisgyerekes családokban, hogy elmenjenek-e a gyerekekkel együtt síelni. Elég nagyok-e már hozzá és ha igen, akkor hogy fogjanak neki a tanítgatásuknak? Pár egyszerű dolgot szem előtt tartva, a gyerekeknek is garantált, hogy jó élmény lesz a síelés.

Síelés 2-4 éves korban

Sok olyan videó van az interneten, amelyekben 2-3 éves kicsiket láthatunk brillírozni a pályán, ami aranyos, de a legtöbb gyerektől azért ezt nem várhatjuk el. Az ilyen korú apróságok kommunikációja, izomzata, mozgáskoordinációja még nem elég fejlett ahhoz, hogy ezt megtanulják.

Azonban az úszás előtti vízbeszoktatáshoz hasonlóan, létezik síelés előtti hóhoz szoktatás is, amit már az ennyi idős gyerekek is nagyon élveznek. Ilyenkor megtapasztalhatják, hogy milyen, amikor sícipő és síléc van a lábukon, hogy a megfelelő ruhában sokáig játszhatnak, csúszkálhatnak a hóban anélkül, hogy fáznának. Vagyis ekkor az a fő cél, hogy a gyerekek megismerkedjenek ezzel az új környezettel és megszeressék azt.

 

Síelés 5-6 éves korban

Öt-hat évesen a gyerekek már tovább tudnak odafigyelni az oktatóra és gyorsan tanulnak. A hat évesek hamar be tudják hozni azt a lemaradást, amivel a hasonló korúak rendelkezhetnek egy-két hét tanulással a zsebükben.

A szülő vagy az oktató tanítsa síelni a gyerekeket?

Amin még elgondolkoznak ilyenkor a szülők, az az, hogy bízzák egy szakemberre vagy ők maguk kezdjék el a gyerekek tanítgatását? A legtöbb helyen már vannak sítanodák, ahol a már említett hóhoz szoktatás, jó hangulat megteremtése folyik. Sokaknak az az első gondolata, hogy ez nem éri meg az árát, de gondoljunk arra is, hogy amíg a gyerekek biztonságos környezetben ismerkednek a hóval, addig a család több tagja zavartalanul síelhet.

Az oktató mellett szól még az is, hogy jobban ismeri a mozgástanulás különböző fázisait és játékos gyakorlatokkal tudja ezeket megtanítani a gyerekeknek. Ennek köszönhető, hogy nem fognak előjönni olyan hiányosságok pár év múlva, amelyek a siettetésből adódnak és megakadályoznák, hogy később igazán jól síeljenek a gyerekek.

Akik mégis amellett döntenek, hogy ők maguk tanítják meg síelni a gyerekeket, fontos, hogy ne feledkezzenek meg arról, hogy minden esetben türelmesek legyenek és fokozatosan haladjanak. Jobb ha csak lassabban tanul meg síelni a gyerek, mintha megutálja azt. A tanulás mellett iktassunk be egy kis játékot a pálya mellett és ne legyenek túlzó elvárásaink a gyerekkel szemben.

Néhány szó a felszerelésről

Sokan azt gondolják, hogy mivel a gyerekek gyorsan nőnek, nem szükséges annyira odafigyelni a felszerelés minőségre, jó lesz neki az egy mérettel nagyobb, kölcsön kapott már, széttaposott sícipő is. Azonban, ha nem lesz kényelmes a cipője, nem tartja a lábát, nem csúszik a léc, akkor érthető, hogy hamar meg fogja unni a síelést és elmegy a kedve a próbálkozástól, mivel nincs sikerélménye.

Fontos még az is, hogy a síléc legyen jó állapotú, élezett, vaxolt és pontosan legyen beállítva a kötés. Ha ez rosszul van beállítva, akkor túl hamar leoldhat vagy éppen nem old le időben, amiből akár baleset is lehet. Érthető, hogy mindenki szeretné a legkevesebbet költeni a felszerelésre, de ne hagyjuk, hogy a gyenge minőség az élmény rovására menjen.