Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Miért menjen a gyerek bukósisakban bringázni?

2020.07.23 14:48

Sokszor halljuk a szülőktől, hogy “első a biztonság”, míg olyat is gyakran mondanak, hogy “csak egy kis biciklizés, mi baj lehet”. Valójában mindkettőben van valami, azonban a biztonság elsődleges szempont, amikor gyermekünkről van szó. Egy biciklis túra óriási élményt nyújthat az egész családnak, azonban nem árt mindezt biztonságos keretek között megtenni. Lássuk a gyerekbukósisak legnagyobb előnyeit!

A gyerekbukósisak melletti érvek

 

A felnőtteknek is ajánlott a bukósisak viselése, de a gyerekek esetében talán még indokoltabb használatuk. A “tanuló bringások” még vakmerőek, ide-oda cikáznak az úton, azonban könnyebben felborulhatnak, és kevésbé stabilan tartják a kormányt. A testünk legsérülékenyebb része a fej, így igyekezni kell megóvni azt minden lehetséges sérüléstől. Ezek a sisak használatakor szinte teljesen elkerülhetőek. Azonban nem árt már viszonylag korán hozzászoktatnod a gyereket a viseléséhez, és ebben az esetben már az lesz a természetes számára, ha sisakkal indul útnak.

 

 

Hogyan válasszam ki a gyerek bukósisakját?

Az első és legfontosabb kritérium, hogy megfelelő méretű sisakot vásárolj a gyereknek. Ezt könnyen meg tudod állapítani. Általában a méretezést a fej körmérete adja, amelyet a gyermek fülei mellett, a homlokán át vezető vonal mutatja meg. Egy szalag segítségével könnyen megtudhatod, hogy ez hány cm. 

 

A sisaknak nem szabad mozognia, és biztosan kell tartania akkor is, amikor már a hátsó tekerőgombbal beállítottad, de esetleg az áll alatti csat még nincs bekapcsolva. Úgy vásárolj sisakot, hogy a csat ne feszüljön és könnyen kicsatolható legyen! Akkor biztosan nem találtad el a méretet, ha azt látod, hogy a sisak belelóg a gyerek látómezőjébe. 

 

 

Megbízható márkák

Most biztosan az jutott eszedbe, hogy ha már mindezt tudod, most már csak azt kellene kitalálnod, hogy milyen márkák között válogathatsz, amelyek megbízhatóak is. A Cube Pro Junior bukósisak például remek választás, hiszen lyukacsos kialakítása kellő

szellőzést biztosít a gyermek fejének. Ráadásul a bogárháló is védi a kicsiket, és a sisak hátulján található lámpa még a láthatóságot is garantálja. 

 

Amennyiben még a kerékpárvásárlás is előtted áll, akkor össze is hangolhatod a sisakkal, és igazi szettet vásárolhatsz a kicsinek. A MaxBike színes gyereksisakjai között bizonyára aranyos darabokra lelhetsz, majd nézd meg a bicajokat is!

 

Alapszabályok Magyarországon

A jelenlegi jogszabályok szerint az országban, lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező a kerékpárosoknak a bukósisak használata. Hazánkban nincs külön érvényes jogszabály a gyerekekre vonatkozóan, ezzel szemben Európában sokkal szigorúbb feltételeket határoznak meg. Például Ausztriában minden 12 évnél fiatalabb gyereknek kötelező, míg Szlovákiában már minden 15 év alatti lurkó számára elengedhetetlen a kerékpáros bukósisak viselése.