Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Mi alapján és mekkora biciklit vegyek a gyereknek?

2019.05.30 10:59

Nincs szülő, aki ne várná izgatottan a pillanatot, amikor megveheti gyermekének az első, igazi kerékpárt. Aztán amikor elérkezik az idő, vele együtt a tanácstalanság is és jön a megszokott kérdés: “milyen és mekkora biciklit vegyek a gyereknek?

Nincs szülő, aki ne várná izgatottan a pillanatot, amikor megveheti gyermekének az első, igazi kerékpárt. Aztán amikor elérkezik az idő, vele együtt a tanácstalanság is és jön a megszokott kérdés: “milyen és mekkora biciklit vegyek a gyereknek?”.

Gyermekünk kerékpárjának kiválasztásakor az elsődleges szempont a biztonság. Ne sajnáljuk a pénzt egy minőségi járgányra, a mechanikailag kifogásolható biciklik megnehezítik a gyerekek számára a tekerést.

 

Bicikli méretet meghatározó tényezők

A gyermek kerékpárokat a kerékméret alapján különítjük el, és 3 tényező alapján kategorizáljuk: életkor, testmagasság és belső lábhossz.

Az életkor tartomány nem határozza meg kizárólagosan a megfelelő bicikliméretet, ugyanis ez nagyban függ a gyermek termetétől és biztonságérzetétől is. A belső lábhossz (talajtól combtőig mérve) az az érték, ami mérvadó, ezzel lehet igazán a hajthatóságot vázolni.



Mekkora biciklit vegyek a gyereknek?

Az ajánlás alapján a legkisebb 12”-os kerékpár 2 – 5 éves, 35-42 cm lábhosszú gyermekek részére alkalmas, a 14”-os 85-105 cm közötti, 2,5 – 5 éves gyerekek részére, akiknek a lábhossza 40-50 cm 16”-os biciklit érdemes választani 95-120 cm magas, 4-6 éves, 45-55 cm lábhosszú gyerekek részére.

A 20”-os kerékpárokat már 5 éven felüli, de 9 éven aluli, 115 cm-nél magasabb, de még 130 cm-nél alacsonyabb gyerekek számára válasszuk, akiknek a lábhossza 55-63 cm. A 24”-os kerékpár 125-150 cm magasságú, 7-10 éves korú gyermek részére ajánlott, akinél a belső lábhossz 60-72 cm közötti érték.



A 16”-os és 20”-os méret

A 16”-os kerékméretű bicikli az első igazi „nagy” járgány a gyermekek részére. A vázátlépési magasságuk minimális, a pedálok alacsonyan helyezkednek el, megkönnyítve ezzel a fel- és leszállást. Igazán jó választás lehet vagány fiúk részére a Kross Racer 3.0 16”-os változat, míg a lányok számára a Capriolo Viola Lila 16”-os bringa. Munkatársaink kérésre további modelleket is tudnak ajánlani széles kínálatunkból.

20”-os méretre akkor érdemes váltani, amikor már a nyereg nem emelhető tovább, illetve kicsi a kormány és nyereg közti távolság, így nehézkes a tekerés. Ez a méret lesz majd a leghosszabb ideig használható, egészen 7-8 éves koráig tudja majd tekerni a gyermek. Ebben az életkorban nagy hangsúly van a motorikus fejlődésen, így ilyenkor a biciklizés kiemelten fontos szerepet játszik az életükben. Ezért fontos, hogy egy minden szempontból számára ideális bringán tekerjen. 20”-os méretű kerékpároknál a fékkar és váltókar biztonságos használatára kell odafigyelni.

A Maxbike-nál minden méretben találhatsz biciklit, kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre, hogy mekkora biciklit vegyél a gyermeknek, és persze válaszolnak minden egyes felmerülő kérdésedre.



Ne csak a számokra támaszkodj

Az ajánlás sajnos azonban nem érvényesíthető mindenkire, nagyban függ a gyermek vagányságától, biztonságérzetétől, termetétől. Érdemes tehát magunkkal vinni a gyermeket, és együtt kiválasztani a számára ideális járgányt. Így biztosak lehetünk benne, hogy a számára tökéletes méretű kerékpárt választjuk, és élmény lesz számára a bicajozás.​



A minőségnek és biztonságnak ára van

A minőségi bicikliken könnyebb a tekerés, gyorsabb a haladás, nagyobb a biztonságérzet. Sokkal strapabíróbbak, mint olcsóbb társaik. Jó esetben több generációt is kiszolgálnak, így mindent összevetve érdemes beruházni egy minőségi kerékpárra.

A bicajozás a gyerekek életében az egyik legkedvesebb mozgásforma, ezért kiemelten fontos, hogy az ideális méretű kerékpárt válasszuk ki számára, amellyel öröm lesz a biciklizés.