Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Hátsó lámpa kiválasztása kerékpárhoz

2020.09.09 15:03

Vannak olyan kerékpáros kiegészítők, amelyek nem csak praktikusság szempontjából fontosak, de az alapvető biztonsági feltételeknek is eleget tesznek. A kerékpáros közlekedés során számos olyan kellék szükséges, amelyek segítenek “észnél” lenni az utak alatt. Éppen ezért a következő pár sorban a kerékpáros hátsó lámpa kiválasztásának szempontjairól lesz szó.

 

 

Mit mond a KRESZ?

Számos olyan bringás van, aki nem rendelkezik, a KRESZ által előírt lámpákkal, mert éppen nincsenek tisztában a szabályokkal, vagy nem tudják, hol érdemes minőségi lámpákat beszerezni. Éppen ezért most megosztjuk veled, mi az előírás.

 

Van néhány olyan tartozék, amely elengedhetetlen a közúti kerékpáros közlekedéshez, és ezeket a rendőrök is szigorúan ellenőrzik. A trükk azonban az, hogy sajnos nem mindegyik található meg egy új kerékpáron. De milyen kiegészítőket sorolhatunk ide? Ide sorolható például; a kormányberendezés, a 2 különálló fék, a első és hátsó kerékre szerelt fényvisszaverő prizma, a csengő, a fényvisszaverő ruházat, valamint az első és a hátsó kerékpáros lámpa.

 

A kerékpárok kötelező felszereléséről még többet tudhatsz meg kerékpáros weboldalunkon, ahol további kérdéseket tehetsz fel! 

 

 

Első és hátsó kerékpárlámpa

Az első lámpa egy fehér vagy kadmiumsárga lámpa, míg a hátsó egy piros kiegészítő. Úgy kell választanunk, hogy mindkettő 150 méterig látható legyen. A jogszabály annyiban könnyít a lámpák felszerelése kapcsán, hogy nem kötelező a kerékpárra rögzíteni, hiszen akár a ruházaton is elhelyezhető, a lényeg, hogy jól látható helyre kerüljön. Az első lámpát például sokan fejlámpával váltják ki. 

 

Tehát, ahogy azt már olvashattad, a kerékpározó köteles bizonyos alkatrészekkel ellátni bringáját és biztosítani a láthatóságot. A hátsó lámpák felszerelése gyakorlatilag életet menthet, és elkerülhetőek az esetleges balesetek. Ezért is olyan fontos, hogy speciális kerékpáros kiegészítőkkel lásd el kerékpárod! Mind a gyalogosok, mind az autósok számára egyértelműen kivehető lesz a kerékpáros alakja. 

 

Kerékpáros hátsó lámpa a javából

Ma már többféleképpen vásárolhatunk kerékpáros lámpákat, hiszen megvehetjük külön az első és hátsó lámpát, illetve a kettőt egy szettben is. A Cube kerékpáros hátsó lámpa egy olyan minőséget testesít meg a piacon, ami megbízhatóságot és hosszú élettartamot sugall. Ez a termék még folyamatos módban is 2,2 órán át kitart, a villogó móddal pedig akár 4 órán át is működtethető. USB töltővel, reflektoros lencsékkel és töltöttségjelzővel rendelkezik. Szilikonos pántjának köszönhetően pedig könnyen rögzíthető. 

 

Ha biztosra akarsz menni a kerékpáros világítás terén, akkor a Cube mellett a Cateye és a Velotech márkanevek közül is válogathatsz, amelyek garantáltan bevilágítják majd útjaid. 

 

 

A világítás szerepe a közlekedésben

Azt már tudod, miért szükségesek az első és hátsó lámpák a bringákra, de arról még nem beszéltünk, hogy ezek felhelyezése mikor szükséges. Tulajdonképpen nem csak a téli, őszi időszakban fontos a megfelelő kivilágítás, de a szürkületben, kora hajnalban és az esti, éjjeli órákban is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a bicikli világítására. Továbbá a lámpa használatának, a sötétségen kívül, az esőben és ködben is fontos szerepe van. 

 

Számos modell kapható, amely csepp- és ütésálló tulajdonságokkal rendelkezik, magas fényerejű és könnyen felhelyezhető bárhová. A biztonságos közlekedés nem játék, légy te is elővigyázatos!