Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Fékrendszer - A biztonságos tekerés alkatrészei

2021.04.21 16:49

Biztosan neked is fontos, hogy a bringád tökéletesen működjön, ez ugyanis a kényelmes és biztonságos tekerést egyaránt garantálja. Nos, ehhez talán az egyik legfontosabb szempont az, hogy minden alkatrész rendben legyen. A fékrendszer például az egyik legfontosabb bringás kategória, amelyet fontos karbantartani. A következő cikkben ennek előnyeiről és jelentőségéről olvashatsz.

A fékrendszer szerepe

A kerékpáros fékrendszer a biztonságos tekerést teszi lehetővé. Ezek segítenek időben, a szükséges pillanatban lassítani vagy megállni. Így ezeknek köszönhetően elkerülhetőek a kisebb-nagyobb sérülések. A fékrendszernek a hétköznapi közlekedésben és a túrák során egyaránt fontos szerepe lehet. 

 

A fékrendszer általában alapból a bringa részét képezi, azonban bizonyos idő elteltével előfordulhat, hogy cserére szorul. Ilyen esetben körültekintően kell eljárnunk, hiszen kizárólag a bringához illő darabot érdemes választani. Webáruházunk bringás kínálatában szerencsére ezt is megtalálhatod. 

Kerékpárfékek típusai

Most, hogy már tudjuk, miért is olyan fontos a fékrendszer, essen szó a legelterjedtebb féktípusokról is! Speciális fékrendszer kínálatunkban a legfontosabb kiegészítőket is megtalálod!

A V-féket minden bizonnyal te is ismered. Ezek megbízható működést garantálnak, és a szervizelésüket akár te magad is megoldhatod. 

 

Aztán ott van a tárcsafék, amely talán ma a leghatékonyabb féknek titulálható. A féktárcsa a kerék közepén található, így az védve van a sártól, a víztől és egyéb szennyeződéstől. Némely darabot akár egy ujjal is kezelhetünk. Bekoptatásukra érdemes időt szánni!

 

Továbbá megemlíthető még a patkófék, amely leginkább az országúti bringához köthető. Ma már a két forgáspontos változatok képesek olyan fékerőt is létrehozni, aminek köszönhetően az elsőt fékezve akár a hátsó kerék is megemelkedhet.

 

Végül kontraféket a gyermekkerékpárokon találhatunk, míg a kantifék a cyclocross versenyeken vethető be. 

 

 

A fékek beállítása 

Mivel itt a bringaszezon, bizonyára már a legtöbben elővették a kerékpárjukat, s nekikezdtek a szokásos karbantartásnak és tisztításnak. Ne feledd, hogy ilyenkor a fékrendszer beállítására is időt kell szánni!

 

Egy speciális V-fék beállítása nem bonyolult. A lényeg, hogy a kerék legyen középre illesztve, a két fékpofa pedig nagyjából azonos távolságra legyen a felnitől. Ez általában olyan 2-3 mm. A legjobb, ha a felnivel párhuzamosak fékpofák, de semmiképpen se érjenek hozzá a gumihoz! Ha ezzel megvagy, akkor ellenőrizd, hogy a bowden kellőképpen feszes-e!

 

A tárcsafék esetében is lényeges, hogy a kerék középre legyen illesztve. Aztán a féktest újrapozicionáláshoz általában az 5-ös imbuszt kell alkalmazni. Ilyenkor óvatosan mozgasd az alkatrészeket! A tárcsa ne érjen a fékpofához, és nézd meg, hogy a fékpofa nincs-e elkopva! 

 

 

Egyéb fékrendszer kiegészítők

A fékrendszerben olyan kiegészítők is fontos szerepet kapnak, mint a tárcsa vagy a fékbetét, amelyek segítik azt a megfelelő működésben.

 

Kerékpáros webáruházunkban valamennyi hasznos alkatrészt megtalálod, hogy mindig biztonságosan tekerhess! Amennyiben még mindig van olyan dolog, amivel nem vagy tisztában, akkor weboldalunkon számos ehhez hasonló bejegyzés segít eligazodni az egyes témák között.

 

Ne vedd félvállról bringád karbantartását, kezdj neki hamar, hiszen itt a tavasz és tekerni jó!