Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Bringás KRESZ kisokos 2019-re

2018.12.14 12:27

Egyre több kerékpáros vesz részt napi szinten a közlekedésben, így egyre fontosabb az is, hogy mindig napra készek legyünk azt illetően, milyen KRESZ szabályok vonatkoznak ránk, amikor két keréken közlekedünk. A KRESZ ismerete és betartása nem csak a közlekedés többi résztvevője, de a saját biztonságos célbajutásunk érdekében is fontos, így nem vehetjük félvállról annak ismeretét. 

 

Összeszedtük a legfontosabb pontokat, illetve azt, hogy pontosan hogyan is felelhet meg kerékpárunk felszereltsége a KRESZ elvárásainak.

 

54. § Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok

(1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.

(3) Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

 


 

(4) Kerékpárral

   a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

   b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad. 

 

A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

 

(5) A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.

 

(6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

 

(7) Tilos

   a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

   b) elengedett kormánnyal kerékpározni;

   c) kerékpárhoz oldalkocsit, valamint - kerékpárutánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;

   d) kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;

   e) kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;

   f) kerékpárral állatot vezetni.

 

(10) A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.

 

(11) Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog-és kerékpárutat jelöltek ki a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog-és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog-és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek. 

 


 

A kerékpáron kötelező elem kell hogy legyen a csengő, fehér első és vörös hátsó lámpa, melyek 150 méter távolságból tisztán láthatóak, fehér prizma elől, piros hátul. Legalább egy pár sárga küllőprizma az első kerékre, jól és külön működő fékek, illetve jól működő kormány. Ezen felül, lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény viselése is. Továbbá, amit mi erősen ajánlunk, bár nem kötelező elem, az a sisak, hisz mind tudjuk, egy kis esésnek is lehet nagy ára, első a biztonság minden körülmények között!

 

Az alábbi, a Magyar Rendőrség által készített videó is kitűnő információforrás!

 

 

Minden esetben, ne feledjük el, hogy a saját és egymás biztonsága az első. A KRESZ nem ismerete nem mentesít annak betartása alól, így könnyedén büntetés áldozatai lehetünk. Legyünk körültekintőek, felelősségteljesek, hisz a közlekedés többi résztvevőjétől is ugyan ezt várjuk el.