Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Alapelvek a kerékpáros edzésekről

2020.01.07 13:35

Egy kerékpáros edzésterv akkor lesz igazán ideális, ha az alábbi jellemzők egyidejűleg fennállnak. Az első és legfontosabb egy jól összeállított és felépített edzésterv. Ez önmagában azonban még nem elegendő sajnos. Ugyanis kellő edzettség és elegendő idő nélkül egy gondos terv még nem működőképes.

Ebben a bejegyzésben most a kerékpáros edzések témakörét járjuk körbe, remélve, hogy segítséget nyújtunk az érdekeltek számára.

 

 

Szinthez igazított kerékpáros edzés

Az ideális kerékpáros edzésterv sikere elsősorban abban rejlik, hogy személyre szabottan készül. Kezdőknek, hobbi bringásoknak az edzésterv alapját a helyes kerékpározási technika elsajátítása jelenti. Erre épülnek a további elemek, mint például a kiegészítő erőfejlesztés, megfelelő táplálkozás és életmód. Kezdetekben ezek nagymértékben hozzájárulnak a sikerhez, és ebben az időszakban sokkal nagyobb jelentőséggel is bírnak, mint a pulzustartomány nyomonkövetése vagy akár a Watt-alapú edzésterv.

 

A későbbiekben, amikor már komolyabb szinten űzi valaki a kerékpározást, természetesen további faktorok is fontossá válnak. Ilyen tényező a kiegészítő sportág, a pszichológiai állapot és felkészülés, valamint maga a kerékpár is. 

 

Sokan tudjátok rólunk, hogy mi a Cube márka elkötelezett hívei vagyunk, így Cube kerékpárjainkat bátran merjük nektek ajánlani. Azok mindegyike ugyanis - minden körülmények között - maximálisan megbízható, profi járgány.

 

Edzettségi állapot 

A siker kulcsa a tudatos felkészülés, amelynek köszönhetően a testünket stabilizáljuk és egyensúlyba hozzuk. Egy erős alapokra fektetett bázis ugyanis nemcsak segít elkerülni az esetleges sérüléseket, de a teljesítmény növeléséhez is jelentős mértékben hozzájárul.

 

Nem igaz, hogy a felkészülés csak a lábra kell, hogy irányuljon. Az erős láb természetesen szükséges, de önmagában nem elegendő. Nagyon fontos a törzsizomzat megerősítése is, amelynek köszönhetően sokkal inkább kihasználható az izomerő a tekerés során. A mélyizmok megerősítésére tehát mindenképpen érdemes odafigyelni, ezek nélkül például ugyanis a helyes hajtástechnika sem kivitelezhető.

 

Edzeni kellene, de nincs rá idő?

Napjainkban sokan szenvednek attól, hogy a munka, a család és egyebek mellett nincsen elegendő idejük az edzésre. A különféle kötelezettségek miatt a mindennapokban sokszor a sport háttérbe szorul. Akik azonban komolyabb szinten űzik, azoknak muszáj megteremteni az egyensúlyt, és beépíteni az edzéssel töltött időt az életükbe. Természetesen figyelve arra, hogy megmaradjon a balance is a regeneráció és az edzések intenzitása között, valamint, hogy mindez ne csapjon át kényszerességbe. Ez ugyanis a legtöbb esetben túlterheltséghez és stresszhez vezethet.

Sokszor azonban az időjárás is közbeszól, így a kevésbé elhivatottak és merészek megfutamodnak a hidegebb hónapokban. Számukra télen vagy az esős napokra ideális megoldás lehet a görgős edzés, amelyek remek alternatívát nyújtanak a mozgásra rossz idő esetén is. Számukra állítottunk össze különféle edzőgörgő szettjeinket, amelyek megvásárolhatóak webáruházunkban. A szett tartalma egy görgő, keréktartó, kulacs, valamint izzadtságfelfogó vagy szőnyeg.

 

Az egyensúly megteremtése bizony nem könnyű feladat. Egy megfelelő edzésterv összeállításában kérhettek szakmai segítséget is, így biztosan a számotokra legideálisabban tudtok felkészülni akár a versenyszezonra, akár csak a hétköznapokban a leghatékonyabb tekerésre.

 

Amennyiben kérdésed lenne a témával kapcsolatban, keress minket bizalommal!