Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

A megfelelő kerékpáros öltözet

2019.09.09 11:42

Már az elején érdemes leszögezni, hogy tekerés közben a megfelelő kerékpáros öltözet viselése nagyon fontos. Nem kényelmes hétköznapi ruhában biciklire pattanni, főleg akkor, ha hosszabb távokat szoktál megtenni. Nem véletlen lettek ugyanis a kerékpáros ruhák kifejezetten a kerékpározáshoz tervezve és kialakítva.

A kerékpáros öltözet előnyei  

Az egyik legfontosabb tényező, ami megkülönbözteti egy szimpla hétköznapi ruhadarabtól a 

kerékpáros ruházatot, az az anyaga. Tekerés közben értelemszerűen leizzad az ember, így a kerékpáros mezek anyaga is ehhez igazodik, ugyanis elvezeti az izzadságot a test felszínéről a ruha felszínére, majd onnan pedig gyorsan el is párologtatja. Anyaga révén sokkal könnyebben és gyorsabban szárad, ami rendkívül hasznos egy biciklizés közbeni, hirtelen jött égszakadás esetén is.

 

 

A mezek kialakítása igazodik a tekerés közbeni testhelyzethez, így a dereka hátul hosszabb, viszont alapvetően a mez maga rövidebb, mint egy hétköznapi, normál póló, hogy ne akadályozzon tekerés közben. Nyílásai pedig testhez simulóak, így védik testedet a rovaroktól és egyebektől. 

 

A kerékpáros öltözeten a zsebek úgy lettek kialakítva, hogy tekerés közben is kivehess belőle bármit anélkül, hogy a zsebed tartalma kiesne. A nadrágok pedig speciális ülésbetéttel vannak ellátva, így felfogják az úthibák, az egyenetlen talaj okozta rázkódás általi kellemetlenségeket, valamint anatómiai kialakításuknak köszönhetően védenek a kidörzsölődés ellen is.

 

Kerékpározás közben is fontos az időjárásnak megfelelő öltözködés. Ugyanúgy, ahogy a normál ruhatár esetében, a kerékpáros öltözet is igazodik az évszakok változásához, így másként áll össze egy nyári és egy téli biciklis szett.

 

 

Nyári kerékpáros viselet 

A jól megválasztott biciklis ruházat a legnagyobb nyári melegben is kellemesebbé tudja tenni a tekerést. 

 

Mez 

Alapdarabnak számít a könnyen szellőző és száradó, speciális lélegző anyagú kerékpáros mez, amely egyben elpárologtatja az izzadságot és a véd a szél ellen is. Lehet több zsebbel ellátott, amelyek elhelyezése maximálisan igazodik a kerékpározás közbeni igényekhez.

 

Nadrág

Kapható már testhez feszülő és lazább változatban is. A nadrágokban elhelyezett szivacsbetét véd a kidörzsölődés ellen, valamint csökkenti a súrlódás és az izzadság együttes hatását, kényelmesebbé teszi a hosszabb utakat. Ezenkívül léteznek kantáros darabok is, mint például a webshopunkban is kapható Cube Blackline kantáros nadrág, amely a kantárok révén nem csúszik le mozgás közben.

  

Kesztyű

A nyári melegben is praktikus viselni, ugyanis vele kényelmesebb a fogás, erősebb tapadást biztosít, valamint természetesen védi a kezeket egy baleset esetén.

 

Őszi és téli viselet

A hűvös, szeles ősz közeledtével érdemes kiegészíteni a nyári szettet az ízületek védelme érdekében egy kar-, láb- és térdmelegítővel. Szakértőink azt vallják, hogy 20 fok alatt már ajánlott aláöltözetet viselni, mert az kiválóan vezeti át a felső ruharéteg felé az intenzív mozgás következtében keletkező nedvességet és párát, így tartva szárazon a testet.

 

A nagy szél és eső ellen pedig kiváló szolgálatot tesz a kerékpáros széldzseki. Jellemzően könnyűek, kicsire összecsomagolhatóak, így egy hirtelen eső esetén gyorsan előkaphatóak.

Télen arra kell figyelni, hogy a kényes testrészeket mindenképpen védjük a hideg ellen, ezek pedig a nyak, váll, medence, csukló és az ujjak, a boka és a térd.

 

Kerékpározás közben kiemelten fontos a réteges öltözködés elve, így ezt mindenképpen érdemes betartani, hogy a bringázás élmény lehessen.

 


Kérdés esetén keress minket bizalommal!