Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

A kerékpáros sebességmérőkről

2019.08.23 11:06

A kerékpáros sebességmérők ma már szinte alapfelszereltségnek számítanak még a hobbi kerékpárosok biciklijén is. A kíváncsiságon túl, hogy mennyivel is tekersz, azért is fontos egy sebességmérő a kerékpáron, mert a jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében Magyarországon lakott területen kívül, 40 km/h sebesség felett kötelező a kerékpárosoknak a bukósisak használata. Bár ez a határ egy akkora sebesség, amit viszonylag kevesek és ritkán érnek el, sebességmérő nélkül nehéz pontosan meghatározni az éppen aktuális tempódat.

Szerencsére óriási a választék kerékpáros sebességmérőkből, a legegyszerűbb daraboktól egészen a high-tech példányokig minden megtalálható. A különbségeket az alkalmazott technológia, a tudás, az elérhető funkciók adják. Az alábbi összeállításban segítünk eligazodni a kerékpár sebességmérők világában.

 

A kerékpáros sebességmérők típusai

A jelátvitel alapján vezetékes és vezeték nélküli kerékpár sebességmérőket különböztetünk meg. A vezetékes típusok előnye abban rejlik, hogy a stabilabb összeköttetés révén pontosabb az adatátvitel, a vezeték nélküli társaik viszont sokkal esztétikusabbak. 

 

Utóbbiak két további csoportra oszthatóak: a digitális és az analóg mérőkre. Az analóg adatátvitel egyszerűbb, míg a digitális nyilván sokkal korszerűbb már, hiszen zárt, többcsatornás rendszerben küldi a jeladó az információkat a vevőegység felé.

 

Kerékpáros sebességmérők működési elve

Az elv egy rendkívül egyszerű matekpélda: kerék kerülete x kerékfordulatszám = sebesség

A kerék fordulatszáma egy küllőre felszerelt mágnes és egy a villára rögzített érzékelő segítségével nyerhető ki. A kerék kerületét manuálisan kell betáplálni előzetesen. A két adat alapján pedig a computer folyamatosan tudja figyelni a sebességedet.

 

Funkciói

A legegyszerűbb kerékpáros sebességmérők mutatják az aktuális és maximális sebességet, az átlagsebességet, a megtett távolságot, időt, órát és ezek összesítését.

A komolyabb példányok pedig képesek mérni a pedálfordulatot és pulzust, jelezni az aktuális fokozatot, meghatározni a lejtő dőlésszögét. 

Hazaérve a számítógépre rákötve a sebességmérőnket pedig letölthetőek és kedvünkre elemezhetőek az adatok.

A Cube Pro Lite például egy 21 funkcióval rendelkező vezeték nélküli mérő, hőmérséklet jelzéssel, háttérvilágítással és gumiszíjas rögzítéssel. A Cube Race Train Metallic Computer 34 funkcióval ellátott, wireless rendszer magasságméréssel, automatikus indítás és leállítás funkcióval. A Cateye Padrone Smart + Wireless Computer pedig már egy 37 funkciós rendszer okostelefon kapcsolattal, FlexTight kézzel rögzíthető bilinccsel, Bluetooth szenzorral.

 

 

Vannak tulajdonságok és funkciók, amelyek magasabb kategóriás termékké teszik az adott sebességmérőt. A vízállóság azonban már alapvető funkció, hiszen a kerékpározás szabadtéri sport, ahol ki vagy téve az időjárás veszélyeinek. Azonban a vízállóság mértéke már gyártónként eltérhet, melyet az IPX érték ad meg. 4-től 7-es besorolásig vannak a mérők, a 4-es csupán néhány csepp eső ellen jelent csak védelmet, az 5-ös és 6-os már kibír egy tartósabb felhőszakadást is, míg a 7-es már tökéletes vízállóságot jelent.  


Bármilyen típust is választasz, előbb érdemes átgondolni, hogy valójában neked mire van szükséged, mire szeretnéd használni, milyen adatokra vagy kíváncsi és ennek alapján dönteni. Szakértőink természetesen minden felmerülő kérdésedre készséggel válaszolnak.