Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

A kerékpáros edzés feltételei és típusai

2020.01.20 14:03

Aki azt hiszi, hogy a futás vagy a kerékpáros edzés a legegyszerűbb edzésformák egyike, az bizony nagyon téved. Egyszerűség alatt gondolunk itt arra, hogy nem kell más hozzá csupán, mint te magad és - futás esetén - egy jó futócipő vagy - kerékpáros edzéshez - egy jó bringa.

A kerékpáros edzés feltételei 

A kerékpáros edzéshez azonban az előkészület bizony nem csak annyiból áll, hogy beszerzel egy klassz bringát. Ennél sokkal összetettebb dologról van szó, persze csak abban az esetben, ha igazán jól akarod csinálni.

 

Természetesen egy jó kerékpár az alap. Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy kellőképpen fel van készítve a bringád az edzésre. Vagyis megfelelő a keréknyomás és a nyeregmagasság, a fékek pedig rendesen be vannak állítva. Ha olyan körülmények között fogsz tekerni, amelyek ezt indokolják, akkor a lámpák is fel vannak szerelve.

 

A következő lépés a megfelelő ruházat beszerzése. Ez azt jelenti, hogy mindig legyél felkészülve akár a váratlan időjárási helyzetekre is. 

 

Az edzés hatékonyságán rengeteget tud dobni, ha sikerül elsajátítanod a megfelelő edzéstechnikát. Ez pedig nem más, hogy a jó pörgetési technika. Hiszen azáltal egyre nagyobb távok megtételére leszel képes, az pedig növelni fogja az állóképességedet. A jó pörgetés úgy biztosítható, ha a váltókat úgy állítod be, hogy hajtásnál még ne kelljen erőt kifejteni. Így nem taposod, hanem pörgeted majd a pedált.

 

Ha a megfelelő pörgetési technikát nem is, de mindegy egyéb szükséges felszerelést beszerezhetsz nálunk, hiszen a webáruházunk gazdag termékválasztékában mindenki megtalálja a számára szükséges eszközöket.

 

 

Kerékpáros edzéstípusok 

Számos különféle edzéstípus van, annak megfelelően, hogy mi a célod az edzéssel.

 

Az egyik edzésforma a gazdaságossági alapállóképességi edzés. Ennek elsődleges célja a terhelés előtti bemelegítés, valamint hogy hozzászoktasd a szervezetedet a zsírégetéshez. Ezt alapvetően sík terepen ajánlott végezni, 90-100 pedálfordulattal 120-240 kilométeren. 

 

Erre épül egy másik edzéstípus, mégpedig a felépítő alapállóképességi edzés. Ezáltal könnyen tudod fejleszteni és stabilizálni az állóképességedet, valamint növelni az aerob kapacitást. Szintén 90-100 pedálfordulat mellett érdemes végezni, azonban már nem csak sík, hanem akár dombos terepen is.

 

Emellett még megkülönböztetünk olyan kerékpáros edzéstípusokat, mint a kompenzációs edzés, erő- és pedálfordulat orientált fejlesztő edzés, időfutam fejlesztő vagy akár gyorserő edzés.

 

 

Visszatart a rossz idő?

A kevésbé elszántakat és vakmerőbbeket azonban a zord időjárás ősztől egészen akár tavaszig visszatarthatja a szabadban végzett edzésektől. Nekik sem kell azonban csüggedni, hiszen számukra is van megoldás. Ez pedig nem más, mint a görgős edzés, azaz a beltéri kerékpáros edzés, amelynek csak egyik előnye a számos közül, hogy időjárástól független. Emellett még ugyanis ideális a technikai gyakorlatok elvégzésére, valamint lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló idődet maximális mértékben kihasználd. A szobabiciklizésnél egy sokkal hatékonyabb megoldás ez a téli hónapokra, amikor nincs kedved vagy energiád a szabadban tekerni.

 

A görgőknek is már természetesen nagyon sokféle típusa elérhető, webáruházunk is széles termékkínálattal vár. 

 

A kerékpáros edzés akkor lesz igazán hatékony és élvezetes, ha rendelkezésedre állnak a szükséges technikai elemek, valamint megvan hozzá a kellő elszántságod is.