Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Ez is érdekelhet

Kerékméret

2021.12.22 09:28

 

  1. GYEREKBRINGÁK

Fokozatosság: fontos, hogy a gyermekünknek soha ne adjunk a szükségesnél nagyobb kerékméretű biciklit. Nekik nem az a fontos, hogy leér-vagy nem ér le a lábuk, hanem hogy biztonságban érezzék magukat a bringán. És a kettő nem ugyanaz. Ráadásul a nagyobb kereket jóval nehezebb megtekerni, és elindulni vele, sőt kormányozni, irányítani is. Egy adott kerékméretű bringa átlagosan 2 évig megfelelő, azután cserélni kell. Nem véletlen, hogy 2-4 collonként változik:12-16-18-20-24-26. Használd nyugodtan a mérettáblát, ha a határon vagytok, inkább a kisebbet válaszd.

„Jó az a gyereknek, annak idején én is anyám 28-asán tekertem” – sokszor hallom ezt a mondatot. Sok mindenen lehet spórolni, ne ezen tegyük. Nem lesz jó a nagyobb. Hitegetheti magát a vásárló, hogy spóroljon, de még egyszer mondom, nem lesz jó. Ez az a kor, ahol eldől, hogy a gyerek megszereti a mozgást, vagy a számítógép előtt fog ülni. Add meg neki az esélyt, hogy szeressen sokat mozogni, töltsetek sok időt a szabadban. Vedd meg a jó méretű bringát, ne ezen spórolj. Hidd el, 5-10 év múlva a gamer laptop jóval többe fog kerül. Most még te dönthetsz.

Ha mégis elakadnál, hívd ügyfélszolgálatunkat. 
  1. FELNŐTT BRINGÁK

A 29-es kerékméret feltalálása óta sokat egyszerűsödött a választás, menjünk végig mindegyiken:

A 26”-os:

  • Városi női bringáknál nagyon gyakori, ha egy kicsit kompaktabb, könnyebben irányítható, biztonságosabb érzésű bringára vágysz, vagy nem annyira rutinos kerékpáros vagy, akkor ezt válaszd.

 

  • Nevesebb gyártók a MTB modelljeiknél már a gyerek kategóriába sorolják, ne lepődjünk meg, ha ott találkozunk vele.

 

  • Konzervatívabb gyártók, vagy alacsonyabb felszereltségű modellek esetében felnőtt MTB kerékpárokesetében is találkozunk a 26”-os kerékmérettel. Ha nagyon fontos, hogy olcsó legyen, akkor ez megfelelő megoldás lehet, hogy legyen egy új bringád. Nem a legmodernebb technológia, de a MaxBike-on kapható modellek megbízható alkatrészekkel készülnek, alkalmi bringázásokhoz ideális.
A 27.5”-es:

  • JUNIOR MTB-k esetében jó választás lehet, ha jobb felszereltségű, aluvázas bringát szeretnénk a gyereknek, ami alkalmas arra, hogy akár együtt is túrázzunk, de a 29-es kerék még nagy lenne neki.

 

  • Női MTB-k esetében, ahol tipikusan a célközönség alacsonyabb testmagasságú, így praktikusabb a 27.5-es kerékméretű bringa választása. Azoknak szoktuk még ajánlani, akik kevésbé érzik magukat a biztonságban a kerékpáron, esetleg úgy érzik, nem rendelkeznek megfelelő kerékpáros rutinnal.
28”-as:

  • Városi/túra/trekking kerékpárok: tipikusan aszfaltra esetleg enyhe terepre tervezett kerékpárok. Általában közepes-hosszabb távok megtételére ajánljuk, vagy városban, ha a fel-leszállás/megállás elindulás nem okoz gondot a kerékpáros számára. A nagy kerékkel ki ellenállással tekerhetünk le hosszabb távokat is, igazából kimondottan erre is ajánljuk, 10km+ ingázáshoz, akár egész napos túrákhoz.

 

  • Országúti: Klasszikus, csak ezzel a kerékmérettel létezik, ha ilyet keresel tudod, mire van szükséged. Hosszú távok, kis gördülési ellenállással, de csak aszfalton.
29”-es:

  • Ez egy új kerékméret, ami forradalmasította a MTB bringákat. Ha MTB-ben gondolkozol, és magasabb vagy 160 cm-nél, akkor mindenképp ilyet válassz. A nagyobb kerék könnyebben átgördül az akadályokon, úthibákon, padkákon, és hosszabb távoknál is jobb menetteljesítménnyel rendelkezik. Remek megoldás abban az esetben, ha szeretnél ballonos kerekeket, de sokat mész aszfalton, de természetesen terepen a legjobb. HA szereted a dinamikusabb, agresszívebb bringázást, és nem kizárólag aszfalton közlekedsz, akkor mintázattól függetlenül valószínűleg ez lesz a legjobb választás számodra.