Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Útmutató gépkocsira szerelhető kerékpártartó kiválasztásához

2019.06.03 11:25

Sokakban felmerülhet az igény, hogy de jó lenne a nyaralásra magunkkal vinni a kerékpárokat valamilyen gépkocsira szerelhető kerékpártartóra rögzítve. De mivel és hogyan juthatnak el a kerékpárjaink biztonságosan A-ból B-be?

Ebben szeretnénk nektek segíteni, ugyanis alábbi összeállításunkban megtaláljátok, hogy milyen autóra szerelhető kerékpártartó megoldások léteznek. Munkatársaink bármikor készséggel állnak rendelkezésetekre, hogy megtaláljátok az ideális szállítási módot.

 

Gépkocsira való kerékpártartó típusok

3 opció létezik, amelyeket az alapján különböztetünk meg, hogy a gépkocsi melyik részére rögzíthető a tartó. Ezek alapján választhatsz vonóhorogra, tetőre vagy csomagtérajtóra szerelhető verziók közül. A választásban szerepet játszanak olyan tényezők, mint a használat gyakorisága, időtartama, a szállítható bringák száma és fajtája. És végül, de nem utolsósorban az ár.

 

Nézzük végig részletesen a lehetőségeket:

 

1. Vonóhorogra szerelhető kerékpártartó

Ennél a szállítási módnál a rakomány hátra maximum 1 métert, oldalra pedig legfeljebb 0.4 méternyit nyúlhat túl a gépkocsin, maximális megengedett szélessége 2.5 méter. Nem takarhatja az autó hátsóvilágító és fényjelző berendezéseit, sem a rendszámtáblát. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy egyszerre 4 bringa is szállítható, könnyen felszerelhető, a bringák is könnyen rögzíthetőek rá. Az előnyöknek ára is van, ezek a tartók kicsit drágábbak, valamint vonóhorog nélkül ugyebár nem működik.  Ebből a típusból a Maxbike-nál kapható Thule Kerékpártartó vonóhorogra EuroRide 941-es modellje kiváló választás lehet.

2. Tetőcsomagtartóra rögzíthető kerékpártartó

Ennél a szállítási módnál az oldalirányú túlnyúlás tilos, hossztengely irányában azonban van egy 40 cm-es mozgástér előre és hátra is. Az autó magassága a kerékpárokkal együtt nem haladhatja meg a 4 métert. Ez a verzió kedvező árakon kapható már, illetve könnyen rögzíthető. Azonban kiegészítő alkatrészek kellenek hozzá, és erősen megnöveli a kocsi fogyasztását is.

3. Hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartó

A túlnyúlásra és takarásra vonatkozó előírások megegyeznek a vonóhorogra szerelhető verzióval. Előnye, hogy viszonylag olcsón tudsz már ilyen típust vásárolni, többféle autóval is kompatibilis, akár 3 bicaj is szállítható vele, és nem terheli jelentős mértékben a gépkocsi fogyasztását.

 


Amennyiben az 1-es vagy 3-as kerékpártartó verziót választjátok, mindenképpen tájékozódjatok időben a vonatkozó jogszabályokról a rendszámot illetően! Ezekben az esetekben különös odafigyelést igényel ugyanis, hogy a rendszámtáblának is mindenképpen látszódnia kell! Erre két megoldás létezik: vagy okmányirodából kell szürke színű, kiegészítő rendszámtáblát igényelni, és ezt felszerelni a tartóra, vagy az eredeti rendszámot átrögzíteni a kerékpárszállítóra.

 

Vásárlás előtt érdemes tehát tájékozódni, hiszen sok tényező befolyásolja a döntést. Mi örömmel segítünk, és minden felmerülő kérdésedre válaszolunk, keresd nyugodtan kollégáinkat!

 

Tipp: Indulás előtt a közlekedésbiztonság érdekében mindenképpen ellenőrizd, hogy a szállítószerkezet a kocsira, valamint a kerékpárok a szerkezetre megfelelően vannak-e rögzítve. Nézd meg, hogy a gépjármű nem vesztett-e a stabilitásából. A fentebb részletezett előírásokat is ajánlott betartani, mert egy esetleges közúti ellenőrzésnél elég fájdalmas lehet a büntetés összege. Ha mindent rendben találtatok, akkor jó utat, jó bringázást!