Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Gyerekülés biciklire – a kiválasztás szempontjai

2020.07.03 14:26

Sok kerékpáros úgy érzi, hogy a gyerekek mellett le kell mondania a kétkerekű kalandokról, de miért is ne élvezhetné együtt az egész család a kerékpáros kikapcsolódást? Nincs másra szükség, mint néhány praktikus kiegészítőre az úthoz. A gyerekes szülőknek ajánlott a gyerekülés biciklire, amely megvédi a kicsit, ugyanakkor őt sem kell kihagynunk a mókából. A következő pár sorban tehát a gyerekülésekről lesz szó bővebben.

 

 

Biciklizés a gyerekkel

Arról már sok mindent tudunk, miért érdemes kerékpározni, hiszen kifejezetten jótékony hatást fejt ki az egészségre. Azt viszont csak kevesen tudják pontosan, hogy mikortól biciklizhetnek a gyerekkel.

 

Amint a baba önállóan és biztonságosan képes ülni magától, már el is indulhatunk vele rövidebb biciklis túrákra. Ez általában olyan 9 hónapos korban következik be, azonban ajánlott fokozatosan hozzászoktatni a kerékpáros kirándulásokhoz. Kisebb korban ajánlott a rövidebb, majd ahogy növekedik az apróság, hosszabb és hosszabb túrákra vinni, mivel kisebb korban ez leginkább csak üldögélés neki, és hamar megunhatja. 

 

Fontos még a friss levegő és a kellő napfény a gyerekeknek, így kerékpározás közben az egész család feltöltődhet. Kerékpáros weboldalunk a kerékpározás családi pillanatait is támogatja, hogy minden élmény felejthetetlen legyen számotokra!

 

 

Miért szükséges gyerekülés a biciklire?

A legegyszerűbb válasz; azért, hogy magunkkal vihessük a gyereket a túrára, de ennél sokkal összetettebb a dolog. 

 

A gyerekbarát kerékpáros kiegészítők segítségével családközpontúvá tehető az utazás, vagyis nem kell “lepasszolni” a gyereket a nagyiéknak ahhoz, hogy szabadon tekerhessünk. Egy biztonságos gyerekülésben a kicsi pihenhet, nézelődhet, de annyi biztos, hogy velünk lehet. 

 

Természetesen a biztonság sem utolsó szempont, hiszen a gyerek szállítása kapcsán alapvető előírás a gyerekülés. Így kellő védelemmel láthatjuk el gyermekünket az utazás során. 

 

Mikor milyen gyerekülés kell?

Igazából csak egyedi ízlés kérdése az, hogy milyen típusú gyerekülést részesítesz előnyben. Persze vannak szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a választás során.

 

Szerelhető kisebb teherbírású gyerekülés a kormány és a nyereg közé is. Ekkor a bicikli súlypontja nem változik, így viszonylag könnyű megtartani az egyensúlyt. Ennek a típusnak az az előnye, hogy menet közben beszélgethettek, ráadásul hátizsákot is vihetsz a hátadon. 

 

A hátra rögzíthető gyerekülés általában hosszabb élettartamú, és a nagyobb lurkók számára is nagyon kényelmes. Sok szülő kedveli ezt a változatot, hiszen felfogja a gyerek elől a menetszelet, illetve az ülés láttán az autósok is sokkal körültekintőbbek. 

 

Végül ott van az elöl rögzíthető ülés is, aminek köszönhetően a gyerek végig szem előtt van. Ebben a kicsi is sokkal jobban lát, a plusz súly pedig középre helyeződik, így a bringa is stabilabb lesz. 

 

Mi a helyzet az utánfutóval?

Tökéletes választás, ha több gyereket szeretnénk magunkkal vinni az útra. Az utánfutó egy sajátos kis világot ad a gyereknek, hiszen ebben akár aludhat is. Ez a sportosabb alkatú anyukáknak ajánlott, és leginkább a jó biciklis terepeken haladhatunk vele. Ez a típus az időjárás hatásaitól is véd, ráadásul akár 6 éves korig is használhatjuk. 

 

Bármelyik típus mellett is döntesz, ne feledd, első a biztonság! Ügyelj mindig a gyermek megfelelő rögzítésére, valamint vásárolj egyéb biztonsági kiegészítőket, mint amilyen például a sisak! Ha kellően felkészültél, nyugodt szívvel indulhatsz majd útnak!