Kérdése van?
Keressen minket bátran!

 

Blog

Edzés görgőn A-tól Z-ig – Minden, amit a beltéri edzésről tudni akartál

2018.12.05 12:02

Habár teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy nincs felszabadítóbb és kellemesebb élmény a szabadban való tekerésnél, mégis számtalan érvünk szól amellett, hogy a beltéri edzést is bevedd a repertoárodba – nem csak télen!

Kényelmes, nem függ az időjárástól, és a sárba ragadt kerekek sem hátráltatnak. Újként ijesztőnek tűnhetnek a különböző bringás felszerelések árai, holott egy jó beltéri edzéshez egyáltalán nem feltétel, hogy előtte bankot robbants. Viszont általános szabály, hogy minél magasabb összeget áldozol az edzőgörgődre, annál csendesebb, összetettebb, interaktívabb szerkezetet kapsz, speciális tulajdonságokkal és extra lehetőségekkel. A jó döntés valójában a megfelelő igényfelméréssel indul

Ebben a cikkben átveszünk minden fontos információt, amire szükséged lehet, és ami alapján kitalálhatjuk együtt, milyen görgőre lenne számodra az ideális.  

  • TALÁLD MEG A MEGFELELŐ HELYET AZ EDZÉSHEZ

Vannak, akik talán túl elszántan vágnak neki, és beáldozzák az edzés oltárán a teljes garázst, de kezdőként egyáltalán nem kell ilyen túlzásokba esned. Valójában elég egy bringányi helyet találnod az otthonodban, akár a nappaliban, ahol elfér az edzőgörő, a kerékpár és esetleg van a közelben egy kis asztalka. Ha igazán hatékony szeretnél lenni, keress olyan helyet a lakásban, ahol nincs útban így el sem kell pakolnod viszont nem zavar az életed többi megszokott életterén. Ne feledd, a sporteszköz kissé nehéz, és edzés közben biztosan meg is izzadsz, így érdemes olyan felületet választani, ami könnyedén tisztán tartható, amin megfelelően rögzül a görgő. Érdemes edzőszőnyeget vásárolni a görgő mellé, ami kifejezetten ezt a célt szolgálja, hisz nem hagyja nagy kiállások közepedte sem elmozdulni a bringát, és a kemény edzés közbeni lecseppent izzadtságot is könnyen fel lehet törölni. Amit még fontos szem előtt tartanod, az a zaj amivel az edzés jár. Ez különösen akkor fontos szempont, ha másokkal is együtt élsz. Egyeztess a családod tagjaival, hol van a házban az a pont, ami mindenki számára a legideálisabb helyszín.




  • A MEGFELELŐ EDZŐ KIVÁLASZTÁSA

Több különböző típusú görgő létezik, erről ejtettünk is már pár szót korábban. 

Leggyakrabban mágnesfékes edzőgörgőkkel találkozhatunk, melyeket találunk belépő szinttől egészen a csúcskategóriáig, melyek már interaktívan működnek együtt szoftverekkel. A kezdő és közép kategóriákban a kerékpárok hátsó kerekét rögzítik az edzőgörgőhöz, melyeket a pedál hajtásával lépnek működésbe. Az ellenállás erőssége több fokozatban válaszható, így szimulálható könnyebb és nehezebb tekerési körülmények, mint pl. hegymenet.

A kínálat középkategóriája felé haladva találkozunk a direkt meghajtású sporteszközökkel, melyek esetében a teljes hátsó kerék eltávolításra kerül, és a görgő közvetlen a hajtásrendszerrel, a lánccal van összeköttetésben. Ennek egyik előnye nem az, hogy a hátsó kerék helyettesítve van, hanem hogy könnyedén visszatehető, és máris indulhat a kültéri tekerés. Továbbá ezek az eszközök gyakran csendesebbek.

A kínálat felső rétegeiben találhatóak azok a görgők, melyek a legközelebb állnak a valós kerékpáros élményekhez. A smart kategóriás edzőgörgők speciális szoftverekkel, érzékelőkkel rendelkeznek, összeköttetésben áll a görgő egy edző programmal, így akár a barátaiddal is edzhetsz együtt online, miközben a rendszer a választott pálya kihívásait automatikusan állítja a görgőn, ezzel nyújtva a legvalósabb élményt.


Az említett kategóriákon felül létezik egy kissé különc verzió is, méghozzá a szabadgörgők világa, ahol a kerékpár egyáltalán nem kerül rögzítésre, így kezdetben talán nehézséget okozhat az egyensúly kialakítása, és nem is képes a szerkezet terepviszonyokat imitálni, nem lehet nehézséget állítani, viszont a tekerés élménye egészen különleges szabadságérzetet ad a többi edzőgörgőhöz képest.

  • SZEREZD BE A MEGFELELŐ KIEGÉSZÍTŐKET A BELTÉRI EDZÉSHEZ


A beltéri edzés nagyon kemény meló lehet, megterhelő, izzasztó, a folyamatos folyadékpótlás sarkalatos pont, tehát mindenképp gondoskodj róla, hogy legyen egy kulacs, de talán inkább kettő kéznél, hogy hidratálhass és emiatt ne kelljem megszakítanod az edzésed. Az edzőgörgő alá tehető szőnyegről már ejtettünk pár szót, mindenképpen érdemes beszerezni. Nem csak stabilan tartja alattad a görgőt és a kerékpárod, de védi a padlót is és a nedvességet is felfogja, plusz zajcsillapító hatása is van. Kötelező elem! Jól jön, ha kéznél van egy kis törölköző is, hogy az izzadságot letöröld, és ne zavarja a komfortérzeted. Törölköző helyett akár speciális, a felsőcső felé helyezhető izzadtságfogót is beszerezhetsz.

Már kiveséztük, milyen izzasztó tud lenni egy otthoni edzés a görgőn, így semmiképp se feledkezz meg a szellőztetésről, akár ventillátor akár egy kis huzat generálásával, a nyitott ablakon át érkező friss levegő aranyat ér, és teljesítményed is növeli. Ha edzőszoftvert is használsz, akkor gondoskodj róla, hogy a laptopod vagy okostévéd amin keresztül futtatod a programot jól látható, kényelmes nézési szögben legyen.




 

 

 

  • KERESS KONKRÉT EDZÉST

Habár zenét hallgatni, a kedvenc sorozatunkat nézni sem rossz tekerés közben, de sokkal hatékonyabb lehetsz, és komolyabb teljesítményt érhetsz el, ha edzővideókat nézel vagy konkrét edző programot használsz. Több típus létezik, számtalan komolyabb edzőgörgőhöz már csomagban jár is a szoftver. Ezek a programok segítenek a koncentrációban, a hangulatuk nagyobb lendületet adhat és motiváltabbá válhatsz általuk tekerés közben.

  • VÉGEZZ EL EGY FITTNESS TESZTET, MAJD ISMÉTELD MEG

Nem fogunk hazudni, nem lesz egyszerű, de hidd el, számtalan hasznos információt megtudhatsz egy ilyen teszt elvégzése után. Szívritmus-zónák megismeréséhez elengedhetetlen, hogy tudd milyen tartományban érdemes edzened, hiszen így tudsz majd teljesítményt növelni, és igazán hatékony lenni.




  • DÖNTSD EL, MIKOR ÉS MILYEN GYAKRAN SZERETNÉL EDZENI

 

A napirendünk gyakran meghatározza, mikor van idő edzeni. Hiszen vannak fix programok a napban, munka, családdal töltött idő, hobbira szánt idő. Ezek mellett kell megtalálni a megfelelő időpontot, van aki szívesebben mozog kora reggel, mások inkább délután-este érzik magukat energikusabbnak, ez mindig szubjektív.

Mindenképp fontos szem előtt tartani, hogy ha kevés időd is van, még mindig jobb heti 3-4 alkalommal 30 percet tekerni, mint kéthetente 2 órát rászánni. A semminél ezek az alkalmak is sokkal többet jelentenek. Egyébként is, kezdésnek egy fél órás edzés heti több alkalommal ideális választás, amit fokozatosan növelhetünk annak fényében, hogyan érezzük magunkban a fejlődést.

Viszont minden esetben a legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra, ne hajtsuk túl magunkat, hiszen egy sérülés, egy meghúzott izom sokkal hátrább vethet minket, mint pár kihagyott edzés.